Lettere behandlingstilbud til børn og unge i psykisk mistrivsel

Er du forælder til et barn eller en ung, der har mange tanker og bekymringer? Som for tit er ked af det? Har svært ved at komme i skole eller viser andre tegn på dårlig psykisk trivsel?                                                                         

Så er vores åbne behandlingstilbud måske det rigtige for jer.

 

Hvis I bliver tilbudt et forløb i Lettere Behandling til Børn i Psykisk Mistrivsel, vil I og jeres barn modtage behandling hos én af vores psykologer med det formål, at dit barns psykiske mistrivsel formindskes. Behandlingen er gratis og tager altid udgangspunkt i netop de behov, jeres familie har.

 

Tilbuddet er til børn og unge, som er i psykisk mistrivsel. Tilbuddet gælder børn og unge fra skolestart til 17 år, som bor i Odder Kommune.  

 

Tegn på mistrivsel kan være, hvis barnet eller den unge eller forældrene kan genkende en eller flere af disse situationer:

  • Har svært ved at udføre de aktiviteter, som jævnaldrende kan i hverdagen
  • Er utryg ved og undgår specifikke ting eller situationer
  • Har mange bekymringer og tænker meget på, hvad der kan gå galt
  • Normale situationer synes umulige og som en kamp at overstå
  • Har svært ved at komme i skole
  • Har dårlig søvn
  • Har svært ved at koncentrere sig
  • Er overdrevent optaget af andres bedømmelse
  • Isolerer sig fra venner og eventuelt familien
  • Har ikke lyst til at lave de ting, som barnet tidligere godt kunne lide
  • Mangler lyst og overskud i hverdagen.

 

Tilbuddet er ikke for alle

Nogle børn og unge har psykiatriske diagnoser, og det betyder, at der ofte vil være andre tilbud, som passer bedre til dem. Det vedrører diagnoser, som medfører psykisk funktionsnedsættelse i hverdagen, for eksempel:

  • Psykose-lidelse
  • Moderat til svær spiseforstyrrelse
  • Svær eller langvarig depression
  • Svær angst
  • Posttraumatisk stresssyndrom (PTSD)
  • Moderat til svær OCD
  • Gentagen/alvorlig selvskade
  • Autisme/gennemgribende udviklingsforstyrrelse
  • Øget/akut selvmordsrisiko.

Hvis dit barn har en af disse eller tilsvarende diagnoser og måske allerede er i behandling, er barnet formentlig ikke i målgruppen for dette tilbud. Hvis du stadig er i tvivl om, dit barn er i målgruppen, er du velkommen til at kontakte os. Hvis du allerede er i kontakt med en kommunal fagperson, skal du kontakte denne for at drøfte, om dit barn er i målgruppen for tilbuddet.

Andre indsatser

Hvis I allerede er i gang med et andet forløb ved Børn- Unge og Familie eller hos en privatpraktiserende psykolog anbefaler vi, at I venter med at kontakte Lettere Behandling til Børn i Psykisk Mistrivsel, til dette er afsluttet. Det vil give det bedste behandlingsforløb.

Det kræver ikke henvisning fra læge eller andre at henvende sig til os.

Du kan altså henvende dig direkte til os, hvis du er forælder til et barn eller en ung, der ikke trives. Bemærk, at der er nogle diagnoser, der betyder, at det er et andet tilbud end dette, 

Er du ung på 15 år eller derover, kan du selv henvende dig til os, hvis du ikke trives i dagligdagen. Dine forældre skal ikke give dig tilladelse til at modtage behandling, men vi skal fortælle dem, at du går i behandling hos os. Vi ved, at du vil opnå den bedste effekt, hvis dine forældre er en del af behandlingen, så det vil vi altid anbefale, at de er. Men det er ikke et krav, hvis du er 15 år eller ældre.

Ring til os på 8780 3280.

Når du ringer til os, vil du efterfølgende blive kontaktet af en af vores psykologer. Samtalen skal hjælpe psykologen med at finde ud af, om tilbuddet er det rigtige for jer. Under samtalen kommer I ind på, hvordan jeres situation er, for eksempel hvilke udfordringer barnet/den unge har, men også styrker. I kommer også til at tale om, hvordan det går i skolen og i familien til daglig.

På baggrund af denne indledende samtale vurderer vi, om barnet/den unge vil have gavn af dette behandlingsforløb.

Hvis vi vurderer det, får I et eller flere spørgeskemaer, som I skal udfylde, og derefter bliver I inviteret til et fysisk møde. På mødet tager en psykolog igen en samtale med jer, hvor I kommer ind på de samme emner som ved den indledende telefonsamtale, men I kommer til at gå mere i dybden.

På baggrund af denne grundige samtale foretager vores psykologer en endelig vurdering af, om tilbuddet er noget for jer. Hvis det er vurderingen, aftaler vi med jer, hvordan og hvornår vi starter behandlingen.

Hvis vi vurderer, at barnet/den unge ikke kan hjælpes i dette tilbud, bliver I hjulpet videre til en anden indsats. Nogle gange er resultatet af samtalen, at der er tale om en forbigående tilstand, som bedst støttes i familien og blandt venner.

Behandlingen vil altid være tilrettelagt, så den passer til de problemer, det enkelte barn har. Derfor er der heller ikke to forløb, der er helt ens.

Behandlingen kan foregå både individuelt og i grupper alt efter, hvilke udfordringer dit barn har. Hvis I tilbydes individuel behandling, mødes I som familie alene med en af vores psykologer. Hvis I tilbydes behandling i gruppe, vil I komme til at mødes med andre familier, der har udfordringer, som ligner jeres. Nogle gange er det grupper med både børn/unge og deres forældre, og andre gange er det kun forældrene. Der vil som regel være mellem fire og 10 mødegange alt efter, hvilke problemer jeres barn har. De enkelte mødegange varer mellem en og tre timer.

Hvis vi vurderer, at dit barns skole har gavn af at kende til dit barns behandling, vil vi opfordre til, at der afholdes et møde, hvor skolen deltager, så de kan understøtte behandlingen. Det vil altid være efter forudgående aftale med jer.  

Der vil være hjemmearbejde mellem mødegangene. Det er vigtigt, at I laver hjemmearbejdet, da vi ved, at det har stor betydning for, at behandlingen virker. Det er derfor vigtigt, at I sætter tid af til det i hverdagen.

Vi forventer:

  1. At barnet/den unge er i skolealderen, 5-17 år og oplever psykisk mistrivsel og begyndende symptomer på psykisk lidelse
  2. At barn og forældre eller ung kan deltage i sessionerne i tidsrummet kl. 8-17 i en periode der varer 3-6 måneder
  3. At deltagerne er motiverede og villige til at ændre på den nuværende situation
  4. At deltagerne selv kan transportere sig til behandlingsstedet i Odder (der er ingen befordringsgodtgørelse)  
  5. At deltagerne kan indgå i gruppeaktiviteter 
  6. At deltagerne kan gennemføre hjemmearbejde mellem sessionerne

Tilbuddet udvidelse, men allerede nu har vi følgende indsatser:

  • Angstrådgivning, herunder Cool Kids, når der er nok til at lave en gruppe
  • Individuelle samtaleforløb, fx ved bekymringer, tristhed, nedsat energi, ændret adfærd og kropslige reaktioner
  • Forældervejledning eller COS-gruppeforløb til forældre til børn/unge med dårlig søvn, uro, koncentrationsbesvær eller andre tegn på mistrivsel

Indsend kontaktformular eller ring til Børn, Unge og Familie på tlf. 8780 3280.

Du vil blive kontaktet indenfor 14 dage til en forsamtale. I første omgang vil det blive vurderet, om barnet/den unge er i målgruppen for tilbuddet, eller om der er behov for vejledning om andre muligheder for støtte.