Dyngby gentænkte landsbyen

Dyngby

Der blev råbt ”jaaahh”, arbejdet i workshops og udviklet masser af ideer, da mere end 30 borgere fra landsbyen Dyngby mødtes til "Gentænk Landsbyen".   

Dyngby Lokalråd har fået tilsagn om 36.000 kr. fra Gentænk Landsbyen, der er en del af Kulturhovedstad 2017.

Pengene skal bruges på borgerbudgettering, og det vil sige, at det er borgerne i fællesskab, der skal finde ud af, hvilke kultur-tiltag, der kan skabe liv i byen.

At dømme ud fra stemningen i den gamle kostald i Dyngby er landsbyen langt fra død. Der var masser af gode ideer, som blev skrevet ned på store ark med papir og derefter på en tavle.

Se video fra dagen her:

 

 Ideer fra kælegris til kirkekoncert
Blandt ideerne var fællesudflugter, et historisk arrangement ved mindestenen for byens nedlagte kirke, koncert i Bjerager Kirke, et bryglaug, der skal lave en lokal øl, et marked, en tømmerflade ved havet, et bålsted ved byens sø, en kælegris, en folder om lokalhistorien, fællesspisning, en indgangsportal til byen, en grejbank med udstyr til fester, naturfitness, shelter, aktivitetsdage, totalteater, bagedyst og sankthansaften-arrangement. En borger besluttede at donere en ældre robåd til byen, og det kunne være et projekt at få den sejlklar til glæde for hele byen.

Sofie Hermansen Eriksdatter, der kommer fra Dyngby, stod for at skabe en åben stemning bl.a. ved at få borgerne til at råbe ”jaahhh” i kor, måle skostørrelser og stille gode spørgsmål. 

Seks laug arbejder videre
De mange ideer fra de forskellige arbejdsgrupper blev gennemgået på en tavle, og derefter blev der nedsat seks laug, som nu skal arbejde videre med at kvalificere ideerne.

17. September mødes borgerne i Dyngby igen for at stemme om, hvilke ideer, der skal gennemføres. Derefter er alle inviteret, når der i 2017 er fernisering på projektet.
Der blev nedsat seks laug: Havlaug, Sølaug, Lokalhistorisk-laug, Skulptur/kunst-laug, bryglaug og et fælles-laug.

Gentænk landsby

Baggrund
Aarhus er Europæisk Kulturhovedstad i 2017. En række østjyske kommuner, herunder Odder Kommune, er med til at finansiere projektet. Der skal derfor også ske en række lokale kulturarrangementer. Et af dem er Gentænk Landsbyen, der er et projekt, som sætter fokus på, hvordan man kan gentænke landsbyerne. Dyngby Lokalråd har søgt om at få Dyngby med i Gentænk Landsbyen og har fået tilsagn om 36.000 kr. til ”Borgerbudgettering”. Borgerbudgettering betyder, at man får tilsagn om tilskud og først derefter skal finde ideen til et eller flere projekter. I alt er 18 østjyske kommuner med i Gentænk Landsbyen.

 

Kulturhovedstad