logo for europæisk Kulturregion

Genopdag Festival

En cykeltur med mad og musik, 850 børn, der synger verdensmålene, og en ny skulptur i byen. Det er noget af det, man kan opleve i Odder Kommune, når der er kulturfestivalen Genopdag i Region Midtjylland.

Festivalen er fra den 1. til den 16. juni, og det er Europæisk Kulturregion, der står bag.

Temaet er Genopdag, og det trækker tråde til Aarhus 2017's slogan "Gentænk" og sætter samtidig fokus på kulturarv, historie og sammenhængskraft i regionen. Der vil være kulturoplevelser i alle de midtjyske kommuner, og fælles for dem alle er, at de er skabt gennem samarbejde og partnerskaber på tværs. 

Europæisk Kulturregion er et samarbejde mellem Region Midtjylland og regionens 19 kommuner, som sammen skabte Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017.

- Jeg er rigtig glad for, at det stærke samarbejde i Region Midtjylland fortsætter efter Aarhus 2017, fordi vi kan meget mere sammen. Jeg håber, at borgerne i Odder vil gå på genopdagelse både i Odder og i de andre kommuner og lade sig inspirere, glæde, forundre og imponere over alt det, kulturen kan, siger formanden for Odder Kommunes Børne-, Uddannelses-, og Kulturudvalg, Lone Jakobi (A).

Programmet i Odder

Den 29. maj: Børnenes grundlovsdag
Alle dagplejere og daginstitutioner i Odder Kommune er inviteret til Børnenes Grundlovsdag, der afholdes onsdag den 29. maj kl. 9.30-12.30 i VitaPark. Temaet for dagen "Alle børn har ret til forskellighed", og børnene skal bl.a. synge "Alle børn har ret" sammen med Odder Musikskole.

Den 30. juni: Teatrets dag
Teatre i Nord- og Midtjylland slår denne dag dørene op. I Odder Kommune kan du besøge Teaterværkstedet Madam Bach, som åbner dørene kl. 11.00 med forestillingen HJEM. Det er gratis og for børn i alderen 2-6 år og billetbestilling er nødvendig på mail@madambach.dk eller tlf. 28 91 41 28
Læs mere på https://teatretsdag.dk/teatervaerkstedet-madam-bach/

Den 1.juni: Kulturringen - cykelruten
Der er arrangeret to  cykelruter på henholdsvis 15 og 25 km i roligt tempo og for alle aldre. Vi skal blandt andet med cykelfærge, til ølsmagning, spille minigolf, besøge lokale gårdbutikker, lave snobrød og høre musik. Undervejs er ruten krydret med lokale fortællinger og hyggelige landsbyer.
Turen er gratis at deltage i, men tilmelding er nødvendig.
Læs mere på Kulturringens hjemmeside: https://kulturringen.wordpress.com/

Den 3. juni: Linje S
Teater Magistraten ruller ud med kunst og kultur på tværs af Region Midtjylland. Projektet hedder Linje S og omdrejningspunktet er en gammel London bus, der forvandles til en rullende "kulturinstitution" og krydser kommunegrænserne ladet med bunker af kulturtilbud. Det sker mandag ved Odder Bibliotek.

Program for dagen:
Kl. 10.00-12.00: Bussen ankommer.

Kl. 12.00-14.00: 100 Museum Jorn laver aktiviteter for børnehaver og SFO´er.
Museum Jorn stiller med en kunstformidler der laver aktiviteterne og deler en stak eksemplarer af Bogen "100 Jorn-eksperimenter ud til deltagerne.

Kl. 14.00-15.00: Den sultne Løve.
Skuespiller og historiefortæller Tommy Nielsen læser højt fra Asger Jorns bog om den sultne løve. For børn i alderen 2-9 år.

17.30-18.25: Tordenskjold.
SKuespiller Hartvig Hansen står bag en forestilling med komedie og krudtrøg om nordens største søhelt. Køb Billetter: https://magistraten.ticketbutler.io/da/e/linje-s-odder-tordenskjold/

Kl. 19.30-20.30: Ceremony of Golden Truth. En kunstnerisk oplevelse
https://magistraten.ticketbutler.io/da/e/linje-s-odder-lucy-hopkins/

Kl. 21.00 og frem: Bob Slayer.
Alternativ komedie med musikalsk twist. Køb Billetter:https://magistraten.ticketbutler.io/da/e/linje-s-odder-bob-slayer/

Den 4. juni: Sange til Verden
850 skoleelever fra Odder, Skanderborg og Samsø samles om FN's Verdensmål i Spektrum Odder. Eleverne får et oplæg af journalist og forfatter bag bøgerne "Victoria & Verdensmålene" Jesper Tornbjerg, de skal på kunstneriske workshops med både dans, stomp, fysiske øvelser med DGI og tegning med Museum Jorn. Dagen afsluttes med et brag af en koncert med Aarhus Jazz Orchestra, der spiller syv nykomponerede sange om Verdensmålene, som eleverne har øvet inden koncerten.
Koncerten foregår kl. 13-14 og er åben for andre interesserede, men der er begrænsede pladser.

Den 6. og 7. juni: MONSTER-workshops.
Med MONSTER vil vi gøre børn og unge nysgerrige på kulturen, og de skal inspireres, slippe fantasien løs og (gen)opdage kulturen med unge, friske øjne. Odder, Horsens og Hedensted Kommune vil sætte fokus på mødet mellem folkeskoler og kulturskoler ud fra temaet MONSTER, hvor vi vil undersøge, udvikle og styrke samarbejdet til glæde for både børn og voksne. Den 6. og Den 7. juni skal billedkunstlærere og deres klasser på Monster-workshops i VitaPark. Udvalgte produktioner fra de to workshopdage udstilles på Centralhotellet den 13. og 14. juni.

Den 8. juni: Monster på Biblioteket
Kom og lav kreative monstre på Odder Bibliotek kl. 10-13

Den 9. juni: Kunstpartiet
Kunstpartiet har været på besøg i Odder den 6.-11- maj og er nu tilbage for at vise, hvad de har oplevet i Odder og resten af Region Midtjylland.
Kl. 14: Kunst på Opkald doku-film v. Odder Bibliotek
Kl. 15: CIAO CIAO - musikalsk happening på Torvet
Kl. 17 og kl. 18: Eva H - performance i Kunstbulancen på Torvet

Den 12. juni: VERDENSRUM IV
VERDENSRUM IV er en film af Birgit Kjærsgaard, der er inspireret af et japansk mandala ritual, der udøves af munkene på Kôyasan bjerget, og af de karakteristiske japanske landskaber. Filmen varer to timer og består af tre enkelt film, Diamant Verdenen (Kongôkai Mandara), Livmoder Verdenen (Taizôkai Mandara) og Begge Verdener (Ryôkai Mandara). Den vises i 3D. Efterfølgende kan der stilles spørgsmål vedrørende filmen til Birgit Kjærsgaard i Biffens foyer. Filmen vises i Biffen den 12. juni kl. 18.00, og der skal købes billet hos Biffen til 50 kr.
www.biffen-odder.dk, tlf. 86 54 00 17
www.verdensrum.com

Den 13. juni: Fernisering på Monsterudstilling
Elever fra 4.-6. klasse har arbejdet med Monstre og udstiller udvalget produktioner i Centralhotellet. Der er fernisering kl. 15-17.

Den 13. juni: Kulturstrategi
Odder Kommunes Børne- Uddannelses, og Kulturudvalg inviterer til dialogmøde om en kommende kulturstrategi for alle interesserede den 13. juni kl. 19-21 på Centralhotellet.

Den 14. juni: Monster Børnekulturdag
Kom på Centralhotellet til Monster Børnekulturdag og arbejd med forskellige monstre, når Odder Bibliotek inviterer indenfor. Kl. 10-12 er der workshops for børnehaver og kl. 14-16 er der åbent for alle.

Den 14. juni: Fernisering af ny skulptur
Fredag den 14. juni præsenteres den nye skulptur af Thomas Andersson kl. 16-17 ved Banegården. Formand for Børne-, Uddannelses- og Kulturudvalget Lone Jakobi er hovedtaler og vil afsløre skulpturen. Skulpturen hedder "Mellemrejse" og er skabt ud fra temaet "På rejse". Den kan relateres til Odders fortid som stationsby, til Oddergrisen og jernbanen, til nutiden med Letbanen, Remisen og hele banegårdsarealet og den kan relatere sig til fremtiden omkring, hvor Odder er på vej hen.

Den 15. juni: Monster på Biblioteket
Kom og lav kreative monstre på Odder Bibliotek kl. 10-13

Den 15. juni: Koncert med Harmoniorkestret
Alle er inviteret, når harmoniorkestret åbner dørene til Pyramidesalen på Odder Gymnasium lørdag den 15. juni kl. 15. Koncerten varer en god time. Det er gratis, og man skal ikke have billet. Programmet vil byde på meget forskellig musik f.eks. klassisk musik for blæserorkester, en traditionel march og filmmusik.

Fakta om Genopdag festival

  • Europæisk Kulturregions nye festival GENOPDAG åbner med en aften fuld af kulturoplevelser på ARoS i Aarhus fredag den 31. maj 2019, hvor særprisen Den Midtjyske Kulturpris også uddeles. Temaet for åbningsaftenen er FN's 17 verdensmål for bæredygtig udvikling. Åbningsfesten begynder klokken 18, og alle er velkomne.
  • Europæisk Kulturregion er et samarbejde mellem Region Midtjylland og regionens 19 kommuner, som sammen skabte Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017. Projektet varer foreløbig i to år (2018-2019) og er finansieret af kommunerne og regionen i fællesskab med et fokus på borgerrettede arrangementer og projekter, der dyrker samarbejdet, sikrer geografisk spredning og har internationalt perspektiv.
  • Besøg Europæisk Kulturregions hjemmeside og læs mere om projektet på www.kulturregion.dk eller dyk ned i programmet for GENOPDAG Festivalen på www.genopdag.dk. Læs også om aktiviteterne i Odder på www.odder.dk/genopdag.