Byvandring i Odder

Ikke en helt almindelig by
Hvis du går og tror at Odder er en helt almindelig provinsby, som så mange andre mindre byer, så skulle du måske overveje at tage på byvandring med museumsinspektør Klaus Markmann.

Det har du muligheden for torsdag den 9. juli klokken 19. Det plejer at være rigtig hyggeligt.

Fra bondeby til Lokalhovedstad

For 200 år siden var Odder en almindelig bondelandsby og som sådan ikke var meget forskellig fra de omkring 40 andre landsbyer på egnen - eller for den sags skyld fra mange hundrede andre danske landsbyer. Her var stråtage, bindingsværk og jordveje overalt hvor man vendte sig; her arbejdere man i landbruget og omkring bebyggelsen var der marker så langt øjet rakte.

Odder hørte ganske vist til de større landsbyer, men den var hverken specielt stor eller egnens største og her var heller ikke tradition for at være magtcentrum eller hovedsæde.

Så hvordan kan det være, at netop landsbyen Odder blev kastet ud i en rivende og bemærkelsesværdig udvikling efter grundloven? En udvikling der på få årtier gjorde den til egnens ubestridt lokalhovedstad og Danmarks største sognekommune og en af de største byer uden købstadsstatus?

Det var en markant og enestående udvikling ikke bare for Odder, men for hele lokalsamfundet, hvor man efterhånden holdt op med at tale om Hads Herred og i stedet begyndte at tale om Odderegnen med ny stolthed?

Fortælling og kulturspor
Hvorfor det blev sådan, og hvad det betød kan du høre om på turen gennem byens gader og gyder hvor bygninger og anlæg overalt står som synlige kulturspor efter en spændende byhistorie.

Vel mødt!

Praktisk

Turen starter på museet og slutter på Kirkebakken ved Valgmenighedskirken. Det er cirka to kilometer, men hvis du skal tilbage til museet og hente bil eller cykel skal du regne med at lægge det til.

Af hensyn til turens gennemførelse i en coronatid er der højst plads til 25 deltagere og vi henstiller om at holde god afstand. Du kan blive bedt om at vise gyldigt coronapas og ID.

Mødested: Odder Museum, p-pladsen, Møllevej 3-5

Tilmelding: på mail kustode-odder@moesgaardmuseum.dk eller tlf.nr. 86540175 i åbningstiden.

Pris: 50 kroner: Hvis muligt henstiller vi til, at I bruger MobilePay