TIBET-SAG. I dag begynder afhøringerne i den kommission, som skal afdække, hvad der skete, da politiet i 2012 greb ind over for lovlige demonstrationer mod Kinas besættelse af Tibet. Foto: JENS DRESLING (arkiv)

Politi-leder i Tibet-sagen: »Skal vi redde lidt bedre økonomiske vilkår til nationen?«

Efter næsten fire et halvt års løgne, bortforklaringer og administrative chikanerier er afhøringerne i Tibet-sagens undersøgelseskommission begyndt her til formiddag.

Første mand i vidneskranken var politikommissær Mikkel Brogaard, indsatsleder og politiets øjne på gaden, da Kinas daværende præsident besøgte Danmark i 2012.

Under afhøringen blev der på en skærm vist uddrag af den såkaldte operationsbefaling og mails fra den operative leder, vicepolitiinspektør Claus Hjelm Olsen, til Mikkel Brogaard og en anden indsatsleder. Mailstrengen, som er dateret dagen før besøget, slog tonen an for, hvordan betjentene skulle håndtere den delikate situation, der kunne opstå, hvis demonstrationer mod Kinas besættelse af Tibet kom inden for synsvidde af den kinesiske præsident. Claus Hjelm Olsen er efterfølgende sigtet for at afgive falsk forklaring om sagen.

»Skal vi redde lidt bedre økonomiske vilkår til nationen og måske deraf et dryp til politiet, ligger det på jeres skuldre«, skrev han for at motivere sine underordnede - en slet skjult hentydning til, at Danmark ved ikke at fornærme den kinesiske gæst kunne sikre og eventuelt forøge samhandlen med Kina. Og videre:

»I har den vigtigste opgave af alle, nemlig at spotte og forhindre utilsigtede demonstrationer, happenings mv.«.

Fra vidneskranken forklarede Mikkel Brogaard, at mail-udvekslingen var »... typisk Hjelm«. Det var ment humoristisk for at peppe folk op, Claus Hjelm Olsen havde nemlig tit et stort glimt i øjet, når han meddelte sig. »Vi kalder Hjelm 'Motivatoren'«, udbyggede Mikkel Brogaard sin forklaring.

Et snørklet forløb

Tibet-kommissionen blev nedsat af regeringen og justitsminister Søren Pind i oktober sidste år. Kommissoriet er at gennemgå og finde ud af, hvad der egentlig skete, da den daværende kinesiske præsident Hu Jintao besøgte Danmark i juni 2012, og politiet fjernede fredelige demonstranter med tibetanske flag fra den rute, præsidenten kørte gennem København.

I flere år afviste politiet, at der var givet en såkaldt 'operationsbefaling' om, at de lovlige demonstrationer skulle holdes uden for den kinesiske gæsts synsvidde. Kina har siden 1950 besat Tibet og har i flere omgange brutalt nedkæmpet tibetanernes forsøg på igen at blive selvstændige.

To socialdemokratiske justitsministre, først Morten Bødskov og siden Mette Frederiksen, viderebragte til Folketinget politiets forsikringer om, at der ikke eksisterede en ordre om, at demonstrationerne skulle holdes skjult for ikke at fornærme den kinesiske gæst. Men i flere omgange krakelerede politiets forklaringer.

I februar 2014 blev to betjente anmeldt for at afgive falske forklaringer for retten i en sag om ulovlige frihedsberøvelser af seks demonstranter under præsidentbesøget. Et år senere nægtede politiet at udlevere lydoptagelser af radiokommunikationen under besøget. Og i september 2015 fremlagde politidirektør for Københavns Politi Thorkild Fogde så endelig den operationsbefaling, som politiet i årevis havde benægtet eksistensen af. Samtidig anmeldte Fogde sagen til Den Uafhængige Politiklagemyndighed, DUP, for at få afklaret om politifolk har løjet over for andre myndigheder.

Justitsminister Søren Pind (V) informerede få dage efter Folketinget om, at tinget var blevet bibragt oplysninger, som »ser ud til at være urigtige«, og en undersøgelseskommission blev nedsat.

Kommissionen, der har landsdommer Tuk Bagger som formand, har fået to år til at dels fremskaffe og læse alt relevant materiale i sagen, dels afhøre vidner, som kan medvirke til at trænge til bunds i sagen.

Når dette arbejde er overstået, skal kommissionen skrive en rapport om sagen.