Havne-turnéen lægger til kaj i Norsminde

08-06-2023

Den 10. juni kommer det nye østjyske Havsamarbejdes Havne-turné til Norsminde for Fulde Sejl, hvor du blandt andet kan fange krabber, høre om og se livet under vand – og møde borgmesteren.

Turbussen er skiftet ud med en fiskekutter, når Havsamarbejdet over sommeren tager på Havne-turné og blandt andet kommer forbi Norsminde til Norsminde for Fulde Sejl. På turnéens besøg kan du komme ombord på den tidligere fiskekutter MS Anton og blive klogere på, hvordan det nye østjyske Havsamarbejde vil arbejde på at genskabe et bedre havmiljø, flere fisk og en højere biodiversitet samtidigt med, at man kan blive klogere på livet i det lokale havområde. Du kan også fange krabber og gå med Hovedet i Havet ud i vandet og kigge på livet under havoverfladen.

Borgmester Lone Jakobi kommer også forbi til arrangementet, og hun glæder sig både over det og det nye samarbejde.

”Jeg glæder mig til at komme til Norsminde og ombord på MS Anton igen. Kutteren gør en kæmpe forskel med at udbrede viden og skabe mere opmærksomhed omkring livet i havet. Og det er vigtigt, for vores havmiljø har det faktisk ikke ret godt. Det skal vi have ændret og derfor synes jeg også at det er rigtig godt, at vi syv østjyske kommuner har givet håndslag på, sammen med virksomheder, vidensmiljøer og borgere i vores område at ville styrke havmiljøet bedre og gøre vores for at bidrage til mere liv i havet,” siger hun med henvisning til at Havsamarbejdet er et samarbejde mellem Odder, Norddjurs, Syddjurs, Samsø, Aarhus, Horsens og Hedensted kommuner.

Stærkt fra start

Biolog Torben Tran Ankjærø, der er ansat som havmiljøkoordinator for samarbejdet, skal med på turné, og han ser frem til at sætte endnu mere vind i sejlene på projektet:

”Vi er kommet rigtigt stærkt fra start med arbejdet, så det bliver godt at komme ud og fortælle om både vores ambitioner og de ting, vi allerede har sat gang i. Og så glæder det mig at mærke den opbakning og velvilje, vi møder rundt omkring til at engagere sig og bidrage ind i samarbejdet, bl.a. nu her i forbindelse med turnéen, hvor det i høj grad er frivillige lokale kræfter, der løfter arrangementerne.”

Udover den kommende havne-turné har havsamarbejdet allerede grebet fat i både erhvervs- og miljøministeren med en opfordring til at øge fokus på de rekreative og naturmæssige værdier i Danmarks Havplan, og yderligere sendt et forslag til Miljøministeren, med ønsket om at havregionens største stenrev, Mejl Flak, skal have status som strengt beskyttet område, hvor havnaturen får mest mulig ro til at genoprette biodiversiteten og de pressede fiskebestande.

I april er der også afholdt et første møde i en ny og bredt sammensat NGO-gruppe under Havsamarbejdet, hvor både naturorganisationer og erhverv sidder med, og så arbejdes der målrettet på at rejse midler til konkrete naturgenopretningsprojekter og formidling af havnaturen.