Nu kan du aflevere tekstilaffald

30-06-2023

Du kan fremover aflevere dit slidte tøj og tekstiler på genbrugspladsen i en særskilt container med navnet ’Tekstilaffald’.

Indtil nu har Renosyd ikke haft et sted at sende tekstilerne hen og samtidig sikre en acceptabel genanvendelse. Men det ændrer sig fra d. 1. juli, når Renosyd begynder at indsamle tekstilaffald på sine fem genbrugspladser og værdiparker.

Renosyds afdelingschef for Værdiparker og genbrug Thorkild Videbæk glæder sig over endelig at kunne få tekstiler ud af ilden og i stedet sendt videre til genanvendelse. Han fremhæver dog en særlig udfordring ved at have både en container til tekstilaffald og så containere, hvor man kan aflevere tøj og tekstiler til genbrug:

- Det er meget vigtigt for mig at præcisere, at tekstilaffald ikke er tøj, som kan gå til genbrug. Tøj der ikke fejler noget, skal stadig sorteres fra til genbrug. Men tekstilaffald, det er noget andet. Det er udelukkende tekstiler, der ikke længere kan bruges, f.eks. tøj, håndklæder og gardiner, der er hullede, slidte eller på anden måde ødelagte. Det budskab håber vi at få ud til borgerne, så der stadig kommer godt genbrugstøj til genbrugsbutikkerne. fortæller Thorkild Videbæk, Renosyd.

Tekstiler er en belastning for miljøet – men startups går forrest

Renosyd har indgået et samarbejde med startup-virksomheden New Retex, der har fabrik ved Rødkærsbro. New Retex har specialiseret sig i automatiseret teknologi, der kan sortere tekstilerne i fibertyper og farver. Det er afgørende for at kunne genanvende tekstilfibrene i produktionen af nyt garn til tøjindustrien.
Med aftalen sikrer vi derfor den bedst mulige genanvendelse af borgernes tekstilaffald.

Du finder containeren til tekstilaffald på din lokale genbrugsplads. Kig efter det bordeauxrøde skilt og den iturevne t-shirt, eller spørg genbrugsvejlederen på pladsen.