Ifølge en undersøgelse fra Alkohol & Samfund, foretaget af Voxmeter, har hver anden dansker oplevet at være bekymret for en nærtstående på grund af vedkommendes alkoholforbrug. Nogen gør noget ved bekymringen og tager en snak med vedkommende, mens andre holder sig tilbage, fordi de blandt andet frygter reaktionen.
I anledning af Alkoholkampagnen uge 40 opfordrer Odder Kommune til, at man søger hjælp til at tage en snak, hvis man er bekymret for en, man står nær. Samtalen kan være første skridt på vej mod behandling. Borgere kan søge hjælp i kommunens rusmiddelcenter eller hos rådgivere på Alkolinjen 80 200 500. Det gælder både mennesker med et potentielt alkoholproblem og pårørende.
469.000 danskere har ifølge Sundhedsstyrelsen et moderat eller svært alkoholproblem, og der går almindeligvis 12 år, fra man har erkendt et alkoholproblem, til man kommer i behandling. Deler man sin bekymring med enten en rådgiver eller den, der har et alkoholproblem, kan det hjælpe til, at vedkommende kommer tidligere i behandling.
Kontakt Alkolinjen
Har du eller nogen du kender problemer med alkohol, kan du alle hverdage 9-17, gratis og anonymt kontakte Alkolinjen 80 200 500 eller chat på alkolinjen.dk.
7 gode råd til at tage snakken
1. Hvem, hvor og hvornår
Det kan være rart at være 2-3 personer, så I kan støtte hinanden. Vælg et sted, hvor han eller hun føler sig tryg og vælg et tidspunkt på dagen, hvor han eller hun ikke er påvirket.
2. Samtalen
Forbered og øv samtalen grundigt. Skriv ned, hvad du vil sige, så du får sagt det, du ønsker at sige.
3. Ønsker
Vis respekt og tillid. Lad personen selv komme med et bud på, hvad der skal ske efter samtalen. Tænk også over, hvad du gerne vil have, der skal ske efter samtalen. Ønsker du, at han eller hun stopper med at drikke alkohol eller søger hjælp?
4. Grænser
Er der grænser, du vil sætte for hans eller hendes forbrug af alkohol? Eksempelvis, ”jeg vil ikke have dig på besøg, når du er beruset”.
5. Konsekvenser
Får det konsekvenser, hvis personen ikke vil leve op til dine ønsker? Undgå trusler, hvis du ikke er klar til at handle på dem. Han eller hun skal føle sig støttet ikke truet.
6. At søge behandling
Vil du tilbyde hjælp til at aftale samtale eller behandling og eventuelt selv deltage? Vil du sætte grænser over for den der drikker, hvis han eller hun ikke vælger at gå i behandling?
7. Afsluttende
Lav nogle konkrete aftaler med personen, som drikker.