Fortæl DIN Odderhistorie

Odder er på mange måder et vidunderligt østjysk smørhul, som emmer af gode fortællinger fra fortiden og nutiden. Men kender vi hinandens historier, sagn og drømme?

Projektet SAGN Odder har siden 2014 arbejdet med de gode historier i Odder fortalt af en mangfoldig gruppe af kommunens borgere, og nu går projektet ind i sine sidste måneder inden det rundes af med en storslået koncertoplevelse med færøske Teitur, operasangerinden Andrea Pellegrini, danser Kirstine Hastrup, det internationalt højt anerkendte Teaterværksted Madam Bach, som vi er så heldige at have bosiddende i Odder, ensemblet Lydenskab, den norske komponist Eyvind Gulbrandsen, den hollandske multikunstner og scenograf Rob van den Broek, en række borgere fra lokalområdet og et 100 personers stort kor d. 18. November 2017.

I den kommende uge vil forskellige borgergrupper deltage i en række workshops med kunstnerne, der arbejder med at udvikle ny musik og ny kunst til byen inspireret af borgere, natur og kultur i Odder Kommune. Indtil nu har en lang række af kommunens skoler deltaget i projektet sammen og mens workshops’ene i den kommende uge er blevet tilrettelagt har SAGN-holdet mærket en stor opbakning i lokalbefolkningen.

Stadig mulighed for at være med!
De mange spændende workshops er godt fyldt af forskellige befolkningsgrupper, som skal arbejde med forskellige kunstgenre, som skal samles til et stort fællesværk d. 18. november. Der er dog stadig mulighed for at bidrage på 2 af workshops’ene.

Flamencodanserinden Kirstine Hastrup skal arbejde med en gruppe borgere under overskriften ’Hvad blev der af folkets dans’? Og hun vil arbejde med at skabe en ny dans, inspireret af de medvirkende. For at deltage skal man have lyst til at der fortælle om sit liv og om livet i kommunen. Man behøver ikke at kunne danse i traditionel forstand på nogen måde. Alle kroppe har en fortælling, og det er den, der tages udgangspunkt i.

Vi har brug for alle slags fortællinger - også fra dem der er kommet hertil på flugt fra krig. Hvordan er det at bo her nu? Hvad kommer du fra? Sammen med klassiske musikere laver skal en gruppe flygtninge skrive digte/tekster om deres liv. De medvirkende får musikken som en gave og bliver en del af den samlede fortælling om byen.

Alle workshops foregår i Odder Kommune i næste uge, hvor kunstnerne er i byen d. 11. og 17. September. Skulle man have lyst til at dele sin historie som flygtning i Odder eller finde folkets dans, så kan man skrive til kunstnerisk leder for SAGN Odder Thea Vesti for uddybende information og sted på mail.

Kunstnere kommer ud
Og der sker meget mere end det. Den hollandske scenograf Rob van den Broeck skal over 3 dage arbejde med 7 skoleklasser i alderen 9-14 år fra Vestermarkskolen, Skovbakkeskolen og Hundslund skole i Kulturkøkkenet på VitaPark. Børnene skal arbejde med forskellige visuelle teknikker, blandt andet maling med ruller på træobjekter, lave drømmeflasker og skabe landskabsscenografier af postkort, som skal visualisere deres forestillinger om, hvordan vi kan forbinde fortiden med fremtiden i en by som Odder.

Rob van den Broek skal desuden arbejde med unge i alderen 16-21 år om at skabe 10 store 3D objekter ud af genbrugsmateriale fundet i området. Arbejdet bliver samlet i store triangler på op mod 3 meter, som kommer til at vise byens fortællinger i de unges perspektiv.

I Hou sted skal en gruppe korsangere arbejde med den færøske musiker Teitur om at finde lyden af Odder, mens den prisvindende operasangerinde Andreas Pellegrini skal arbejde med en gruppe kvinder i Odder, og gennem forskellige sange og besøg rundt i byen skal de beskrive og følelsen af at høre til. Den klassiske komponist Eyvind Gulbrandsen skal arbejde med musikskolen om deres opsætning SAGN of Music., og han har fået lov at dykke ned i Lokalarkivets skatte af optagelser fra afdansningsballer, familiefester og gamle film, der fortæller om livet i Odder for lang tid siden.

D. 13. september afholder SAGN afholdes der en særlig workshop mellem byrådet i Odder og kunstnerne fra SAGN. Her skal der arbejdes på det fælles ståsted mellem kunst og politik og den personlige motivation. Gennem dialog vil kunstnerne arbejde med politikerne om deres politiske drive, deres personlige fortællinger og deres fælles drømme for fremtidens Odder.

Sagn Odder og Kulturhovedstad 2017
SAGN indgår som et stort bidrag fra Odder Kommune til Europæisk Kulturhovedstad 2017. Med SAGN gentænker vi lokal kultur, og samler nye fællesskaber omkring kulturen på tværs af helt forskellige samfundsgrupper. De involverede borgere får en unik oplevelse af at samarbejde med professionelle kunstnere og kendskab til kunstneriske processer, der forhåbentligt giver lyst til at deltage i og måske skabe flere kulturelle oplevelser. I sidste ende vil de medvirkende borgere og publikum kunne genkende sig selv, deres by og en fælles kultur i koncertoplevelsen.