Odder set fra luften

Er Odder Danmarks Smukkeste Stationsby?

30. oktober 2020

Odder er blandt de ti smukkeste stationsbyer i Danmark. Det mener i hvert fald organisationen Historiske Huse, som netop har sat en afstemning i gang på historiskehuse.dk. Her er Odder altså med i opløbet, der er snævret ned fra 500 byer.

”Det er en stor ære at være blandt de ti sidste i opløbet, ikke mindst når nomineringen er lavet på stærkt et fagligt grundlag. Jo flere, der kan få øjnene op for at Odder er en smuk by, jo bedre,” siger borgmester Uffe Jensen om nomineringen.

Målet med konkurrencen er ifølge organisationen at sætte fokus på helt særlige og uerstattelige kvaliteter, som stadig findes i mange stationsbyer, og som vi bør passe på i fremtiden. Det siger Birthe Iuel, der er direktør i Historiske Huse.

”Undersøgelser viser, at der er stor interesse blandt danskerne for kulturmiljøer, der kan fortælle om byggeskik, arkitektur og kulturhistorie. Kulturarven skaber livsglæde og fællesskaber og er løftestang for lokal udvikling. Stationsbyerne er rige på netop historiske kulturmiljøer og bygningsarv, og de har et potentiale både nu og i fremtiden, når det gælder bosætning, beskæftigelse og turisme. Og ikke mindst lokal identitet og stolthed uden for de store byer. Derfor skal vi passe godt på vores stationsbyer,” siger hun.

Stem her

Du kan stemme frem til 12. november kl.9 på historiskehuse.dk

Hvorfor skal Odder vinde?

”Stationsområdet består af station fra 1884, pakhus, jernbane, tidligere administrationsbygning (senere retsbygning) samt tidstypiske bygninger fra samme periode. Alle elementerne fra stationens anlæggelse til i dag er intakte og synlige i området, hvilket sikrer en tydelig struktur og tidstypisk stationsfortælling. Odder adskiller sig fra de andre kandidater ved at en del af de mange smukke bygninger kommer allerede i 1850erne, 30 år inden jernbanen kommer til byen. Centrum er imponerende, ikke mindst Torvet med det unikke fhv. Centralhotellet,” skriver Historiske Huse i begrundelsen for at Odder er nomineret.

Danmarks Smukkeste Stationsby har 10 nominerede byer, som er udvalgt af konkurrencens 5 eksperter:

  • Peter Dragsbo, Tidligere direktør for Museum Sønderjylland og forfatter til flere bøger om bygningskultur og arkitektur.
  • Henrik Harnow, direktør for Museum Sønderjylland og tidligere direktør for Jernbanemuseet.
  • Mette Thøgersen, Leder af Nyborg Slot & Kulturarv, forfatter til afhandling om urbaniseringen af landdistrikterne.
  • Simon Ostenfeld Pedersen, Lektor ved Aarhus Arkitektskole samt leder af projektet ”Screening af Danmarks kulturmiljøer.”
  • Claus M. Smidt, Seniorforsker, tidligere museumsdirektør, mag. art. og forfatter til en række bøger om by- og arkitekturhistorie.

Billeder af stationsområdet

Billeder af Torvet