Erhvervstræf med plads til begejstring

Onsdag aften holdt Odder Kommune erhvervstræf på Odder Park Hotel, og med 140 tilmeldte var der flere deltagere end de seneste mange år.

- Møderne er givtige i forhold til, at vi i kommunen kan lære, hvordan vi kan gøre det endnu bedre i forhold til erhvervslivet, sagde borgmester Uffe Jensen (V).

Derefter fortalte sekretariatschef Morten Møller om den seneste undersøgelse af erhvervsklimaet i Odder Kommune fra Dansk Industri, hvor Odder Kommune lå nummer ti i hele landet.

- Det er en lille tilbagegang i forhold til 6. pladsen sidste år, men vi er stadig i top ti, og ser vi i forhold til den overordnede tilfredshed med erhvervsvenligheden i Odder Kommune, er vi gået frem alle årene siden 2014, sagde Morten Møller. 

 

To gange i top ti
Odder Kommune blev i 2017 nummer syv blandt alle landets kommuner målt på erhvervsklimaet i en undersøgelse fra Dansk Byggeri. Det er en fremgang fra en 11. plads året før. Således er Odder Kommune blandt kun tre kommuner i landet, der er i top ti i både undersøgelsen fra Dansk Industri og Dansk Byggeri.

- Vi klarer os bedst målt på arbejdskraft. Den største fremgang er i kommunens image. Den største tilbagegang er på sagsbehandlinger. Vi får den laveste placering på de statistiske indikatorer, sagde Morten Møller, der erkendte, at der skal ske forbedringer på sagsbehandlingstiderne.

- Vi vil i det hele taget gerne have inspiration til, hvordan vi kan gøre det bedre i forhold til erhvervslivet, sagde Morten Møller. 

Flotte tal - tid til forbedring

Formanden for UdviklingOdder, Arne Sørensen, sagde bl.a.:

 - Det er fantastisk flot, at vi kan holde os i top ti. Det er en fælles indsats, som alle fortjener ros for. Det er værd at bemærke, at der er en markant forbedring i forhold til kommunens image, og det gælder både i forhold til at tiltrække nye borgere og virksomheder. Det går lidt den forkerte vej i forhold til virksomhedernes opfattelse af sagsbehandling - der er måske behov for at sætte mere ind, sagde han.

At der er behov for at gøre noget ved sagsbehandlingstiderne blev slået fast af flere af de fremmødte, da der efterfølgende var dialog om input til en ny erhvervsudviklingsstrategi og områder, hvor der kan ske forbedringer. Sagsbehandlingen skal være hurtigere, var budskabet til kommunens forvaltning. 

Derudover blev det bl.a. foreslået følgende indsatser:

 • Kommunen skal udstykke mindre grunde med eksklusive huse
 • Infrastrukturen er vigtig, herunder Letbanen
 • Kattegatbro 
 • Bedre rammer for små virksomheder med vokseværk
 • Ræk hånden frem fortsat og gør det lidt bedre hele tiden
 • Strategi for detailbranchen og det øvrige erhverv
 • FN’s verdensmål 
 • Screening for byggesager, så ukomplicerede sager kan behandles i en fart
 • Gode idrætsfaciliteter
 • Samarbejde med Aarhus om uddannelse
 • Kreative aktiviteter i byen og udvikling af bymiljøet 
 • Fortsat god tone og samarbejde i byrådet 
 • Brande Odders iværksætterkultur
 • Få flere til at svare på DI-undersøgelsen 
 • Lære af de andre kommuner
 • Flere skal trække på samme hammel 
 • Bosætning - herunder fokus på skoler og idrætsforeninger - er vigtigt i forhold til arbejdskraft

Markedsføring af Odder
På mødet fortalte Hans Løjborg Appelby fra Mindmill om det seneste tiltag med markedsføring af Odder Kommune, FlyttilOdder.dk. 

- Vores tilgang til markedsføring af Odder Kommune er, at vi skal i dialog med alle, der overvejer at flytte hertil og bygge et hus. Vi skal ikke tale til alle, for så taler vi for døve ører. Vi skal tale til dem, der vil flytte, og det kan vi gøre ved at have nogle relevante guides om at bygge et nyt hus og om Odder, som man kan hente ned fra nettet. Vi spørger samtidig om lov til at kontakte borgerne efterfølgende med e-mails. Det giver os mulighed for flere gange at fortælle, hvorfor det er en god ide at flytte til Odder. Det er gennem en kontinuerlig kommunikation, at vi kan få flere til at få øjnene op for, at Odder Kommune er tæt på Aarhus og et rigtigt godt sted at bo, sagde Hans Løjborg og præsenterede det nye site for de fremmødte.

 

Letbanen kommer
Til sidst kom direktøren for Aarhus Letbane, Claus Rehfeld Moshøj, og fortalte om letbanen, og hvad han forventer, at Odder Kommune får ud af letbanen - når den kommer til at køre til Odder. Den præcise dato for indvielse er ikke fastsat endnu, men den kommer helt sikkert, og det bliver rigtigt godt for Odder, understregede han.