Juliane Elander og børn

Juliane Elander fejrer fødselsdag med verdensrekord

18. februar 2019

I mange år har Crash-B regattaen i Boston været det uofficielle verdensmesterskab i indendørs roning, og i år var Juliane Elander, Odder Roklub, inviteret til at deltage på sin 40-års fødselsdag. Målet var, at hun skulle slå en 14 år gammel verdensrekord i letvægtsklassen 40+, som Julianes evige rival, Lisa Schlenker USA, satte i 2005.

Tiden hun skulle slå var 7.09.6, og Juliane lå derfor i et opskruet tempo fra start til slut, for Odderroeren havde sin mand, den tidligere OL-guldvinder Mads Rasmussen, som sekundant.
”Så gør vi klar til spurt. Vi gør klar til at springe fuldstændig helt i luften,” kommanderede gemalen, da der manglede 250 meter, og så satte hustruen turbo på.
Hun var i mål i 7.05.3 og rundbarberede derved den hidtidige rekord med 4.3 sekunder.

”Nu har romaskinen været en del af min hverdag i 22 år, så for mig var det helt rigtigt at fejre
40-års med en 2000-meter. Det er hårdt, og man giver alt, hvad man har i sig, men jeg fortrød det ikke engang halvvejs. Samtidig blev jeg den yngste verdensrekordholder i klassen, for jeg er jo den første, der har roet rekord på selve fødselsdagen. Det er fedt at blive 40 år,” siger en glad Juliane.


Faktisk er Odderroeren ovenud tilfreds med, at hendes tid var bedre, end da hun blev Europamester og dansk mester i januar, for det viser, at hun har forbedret både sin start og sin spurt. Nu håber hun, at hendes rekord vil stå i mange år – ja, hvis hun altså ikke selv slår den en dag.

Julianes rivalisering med amerikaneren går faktisk tilbage til 2000, hvor rivalen satte verdensrekord i 30+, mens Juliane vandt sølv, og de to har også kæmpet mod hinanden på vandet mange gange. Lisa Schlenker blev nemlig ved, til hun var et stykke oppe i fyrrerne, for i roning er det ikke et særsyn. Det var Eskild Ebbesen f.eks. også inden han lagde rokarrieren på hylden.

Juliane Elander, har da heller ingen planer om at stoppe med international eliteroning. Faktisk går hun benhårdt efter at deltage i OL i Tokyo i 2020 i letvægtsdobbeltsculleren - og gerne sammen med Odder Roklubs anden eliteroer, Christina Pultz.
Toproning, kræver at man er lavet af et særligt stof, og det er Juliane Elander.