politikere i byrådssalen

Kritik af svar fra Letbanen

18. december 2018

Der skal være bedre tilgængeligheden til letbanetogene for kørestolsbrugere, borgere med rollatorer eller med gangbesvær, lød kritikken i et brev sendt fra borgmester UFfe Jensen (V) på vegne af Odder Byråd til Aarhus Letbane. Brevet blev fremsendt efter byrådsmødet i november, hvor politikerne reagerede på et åbent brev til Aarhus Letbane fra Handicaprådet i Odder om den manglende tilgængelighed.

Læs brevet til Aarhus Letbane fra Handicaprådet. 

- Byrådet finder det nemlig uacceptabelt og aldeles uholdbart, at der endnu ikke er etableret fuld tilgængelighed til letbanetoget på alle stoppesteder, skrev Uffe Jensen i brevet til Aarhus Letbane. 

Læs brevet til Letbanen fra borgmester Uffe Jensen.

Letbanen har svaret byrådet, og der var stor utilfredshed med svaret blandt byrådets medlemmer, da brevet blev diskuteret til byrådsmødet mandag aften. 
Læs svaret fra Aarhus Letbane.

I svaret står bl.a., at der er god tilgængelighed på de nye perroner, men ikke på perroner på den tidligere nærbane til Odder. Det vil kræve en udgift på et trecifret millionbeløb at ændre det.  

Du kan se det arkiverede byrådsmøde på Odder TV. 

Logo for Odder NetTV

Læs referatet fra byrådsmødet. Sagen blev behandlet under punkt "2. Efterretningsliste" på dagsordenen.

Uddrag af politikernes indlæg 

Marianne Hundebøll (F)
- Jeg er ikke imponeret af svaret. De skriver, at når de taler om tilgængelighed er det i forhold til de nye perroner. Sådan har min optik ikke været. Det må gælde hele vejen fra Odder til Grenaa. 

Ditte Marie Thejsen (Ø)
- Vi forstår ikke, at det skal være nødvendigt at påpege, at der skal være fuld tilgængelighed. Det skal bare være på plads. Gælder den danske lovgivning og EU-forordningen på området ikke Letbanen?

Kresten Bjerre (B)
- Der er en masse argumenter i svaret, men de har ikke løst problemet, og det ser ikke ud til, at der er vilje til at løse det. Jeg synes, at det er ringe. 

John Rosenhøj (O)
- Letbanens svar er arrogant, og de skulle prøve at læse handicapkonventionen. Der står, at der skal være samme forhold for handicappede som for ikke-handicappede. JEg vil opfordre dem til at læse den. 

Lone Jakobi (A)
- Jeg kan heller ikke se, at der for alvor er vilje til at løse problemet fra Letbanens side, så vi må fortsat lægge pres på. 

Lene Midtgaard (V)
- Vi vil fortsat sætte stort fokus på at lægge pres på Letbanen i Handicaprådet. 

Ole Lyngby Pedersen (V)
- Jeg undres over, at tilgængeligheden ikke har været med i godkendelsen fra Trafikstyrelsen. 

Niels Rosenberg (C)
- Odder-grisen havde store problemer med at tage handicappede borgere med, og det troede jeg, at man havde lært af med det nye tog. Det er skræmmende. 

Uffe Jensen (V)
- Jeg kan høre, at det stadig er et enigt byråd, der er utilfredse med, at tilgængeligheden ikke er bedre, end den er. Og vi skal selvfølgelig kæmpe for, at vi får så god tilgængelighed som muligt. Det har vi alle et ansvar for.