Lokumskunst samler unge fra hele Odder

Lokumskunst samler unge fra hele Odder

14. november 2019

Verdensmål på tapet og lyd

Lige nu tager undervandsverdener, klimakriser og ligestillingsdebatter form med alt fra maling, tapet og podcast-lyd, når unge fra hele Odder rykker sammen og ind på lokummet. Projekt ”Lokumskunst” sparker ind i en ungdomskultur og en graffititradition, hvor toiletters hvide vægge er talerør for holdninger og skæve tanker. I ”Lokumskunst” skaber de unge kunst i et privat rum midt i et offentligt hus, og universerne tager de toiletbesøgende med ind i de unges fortolkning af FN’s Verdensmål for bæredygtig udvikling – og giver et budskab med der fra.

Kreativitet på tværs af uddannelse

I ”Lokumskunst” deltager unge fra Odder Gymnasium, Eriksminde Efterskole og FGU Sydøstjylland samt to unge, selvstændige kunstnere. De unge har siden september arbejdet med lokumskunst som en del af deres egen undervisning og på to fællesarrangementer i VitaPark, hvor de unge sammen med projektleder Katrine Hellfritzsch og to lokale, kunstfaglige mentorer har arbejdet med udtryk, metoder og teknikker.

I ”Lokumskunst” kommer de unge og deres kreativitet i spil i VitaPark. De unge får en mulighed for at bruge deres faglighed uden for de kendte rammer i undervisningen, de får mulighed for at møde andre unge på tværs af uddannelser og de oplever hvordan kreativitet kan udvikle sig, når man møder andre med en anden faglighed og baggrund, end sin egen.” - Katrine Hellfritzsch, projektleder VitaPark

Lokale kunstnere som mentorer

I projektforløbet arbejder de unge også i kontakt til to lokale, udøvende kunstnere: kunsthåndværker og maler Heidi Zilmer og tegner og grafiker Lene Rosenberg. Andreas Norman fra designstudiet FRIDAJOHS i Odder har desuden bidraget med eksempler på lokumskunst i praksis.

Med Heidi Zilmer og Lene Rosenberg som mentorer, har de unge mulighed for at få sparring og input til deres idéer, og de unge får lov til at få hænderne i forskellige materialer og produktionsmetoder.

Projektforløbets mentorordning er rigtig vigtig, for her møder de unge håndværksteknikker og erhvervserfaringer fra to meget forskellige kunstneriske praksis. De unge får også mulighed for at rykke deres arbejde ud af klasseværelset og besøge mentorerne i deres arbejde, og skabe kontakt til et produktionsmiljø med mange muligheder.” - Katrine Hellfritzsch, projektleder VitaPark

Om projektforløbet

”Lokumskunst” blev skudt i gang på et fællesarrangement i VitaPark d. 5. september 2019 for de deltagende unge og deres lærer. Herefter arbejdede de unge med projektet som en del af deres egen undervisning og i kontakt til de to mentorer. D. 10. oktober præsenterede de unge deres arbejde for hinanden, lærer og mentorer i VitaPark. Fra uge 43 har de unge arbejdet på toiletterne i VitaPark. Projektet fejres med en fernisering af de færdige toiletter d. 28. november kl. 16.30-18.00, hvor alle er velkomne.

Om deltagerne

FGU Sydøstjylland, Grafisk-design linje

Odder Gymnasium, billedkunstklasse

Eriksminde Efterskole, 3 danskklasser

Ask Markmann, selvstændig kunstner

Sigrid Width Gissel, selvstændig kunstner