Luther for børn

Tre dage i august inviterer Odder kirke byens skoleklasser til information og undervisning om munken Martin Luther og hans nye tanker. Målgruppen for dette projekt er fjerde til sjette klasse som i løbet af fire workshop skal lytte, synge, opleve og skrive om reformationen. Det hele kulminerer med en festdag id. 31.oktober, hvor børnene vil vandre i optog gennem byen med taktfast Luther sang mod kirken, hvor der venter forestilling og lagkage.

Dette efterår står i reformationens tegn, og i Odder kirke vil de fejre, at det er 500 år siden, at munken Martin Luther slog sine mange sætninger – teser op på døren til kirken i den sydtyske by Wittenberg. Det var den tids måde at give sin mening til kende på og datidens facebook.

I kirken vil de forsøge at oversætte Luther til børnehøjde og giver i august måned alle fjerde, femte og sjette klasser et undervisnings tilbud om at komme en dag i Odder Kirke for at møde Luther og hans samtid. I kirken vil præsterne spille skuespil for børnene, hvor den katolske kirke møder de nye protestantiske tanker i en præsentation af Martin Luther, der blandt andet gjorde oprør mod afladshandel og skærsild og indførte prædiken og salmer på modersmål i steder for latin.


Hos kirkens organist vil børnene blive præsenteret for renæssance musik og lære Luther salmer, for Luther skrev nemlig en del salmer og den mest kendte er nok: ”Vor Gud han er så fast en borg.”

I forbindelse med 500 års fejringen er der lavet et billedtæppe for børn og unge, der fortæller om Luthers liv og levned, og den fortælling skal klasserne selvfølgelig også have. I scriptorium vil børnene under kyndig vejledning skrive nutidige teser om det gode børneliv i 2017. Disse udsagn gemmes til d. 31.oktober, hvor der vil blive en spektakulær festdag i Odder kirke med reformationsfejring om formiddagen for børn og om aftenen for de voksne. Her vil børnenes sætninger blive synliggjort på en port bygget til dagen og opstillet foran kirken. Alle klasser vil desuden male og dekorere deres egen dør, som udstilles på torvet i Odder og der vil være et optog gennem byen, forestilling i kirken og lutter lagkage til alle.

Dette reformationsprojekt er blevet forberedt af lærere fra byens skoler sammen med kirkens præster og kirke og kulturmedarbejder og støttes økonomisk af Odder kommunes åbne skole pulje. I kirken glæder de sig til at møde de mange skolebørn her fra Odder og fortælle dem om, hvorfor den danske folkekirke er blevet til det, den er.