borgere i møllehuset

Museet startede møllen igen

23. november 2018

- Interessen var overvældende, fortæller museumsinspektør Klaus Markmann Jensen.

Torsdag aften startede Odder Museum den gamle mølle igen, og der var indkaldt til møde for alle, der har lyst til at være med i et møllelaug, der skal drive møllen fremover.

- Der var omkring 40, der mødte op, og det var langt flere, end vi havde regnet med, så vi er fyldt med energi til at arbejde videre med projektet, fortæller Klaus Markmann Jensen. 

Odder Vand- og Dampmølle har ikke malet korn og mel siden 1955. Torsdag den 22. november var derfor en historisk dag, da der kom gang i møllen igen. Bag det hele ligger museets drøm om, at de på regelmæssig basis (måske 10-12 gange årligt) kan køre med møllen og lave Stærk Odder Byggryn: Ikke for at tjene penge og komme ind på det nationale detailmarked, som Jens Jeppesen ambition var i gamle dage, men for at fortælle levende historie og skabe store oplevelser for et moderne publikum, både børn og voksne.

Brug for frivillige
For at nå det mål får de brug for dygtige frivillige. De søger Odder Museum frivillige - både dem, som har interesse og evner for maskiner og mekanik, men også dem som elsker historie og drømmer om at formidle på en levende, relevant og nyskabende måde.

Kort sagt håber de at bemande møllen igen. Her skal være en møller, et par møllersvende, en bonde eller to, en møllerkone og en pige fra gården, som kan koge byggrød til en stor forsamling. I kulisserne bliver der plads til dem, som kan hjælpe til med at få både maskinerne og arrangementerne til at køre på skinner.

Hvis du synes det lyder interessant at være med i et nyt møllelaug og en gruppe af frivillige, som skal være med til at virkeliggøre den drøm sammen med museets personale, så kontakt museumsinspektør Klaus Markmann Jensen på kmj@moesgaardmuseum.dk

For et par år tilbage blev alle møllens maskinerne gennemgået og renoveret af en autoriseret møllebygger. Det skete dels af hensyn til maskineriets bevaring og dels med henblik på netop den idriftsættelse med formidlingsformål, som starter nu. Restaureringen fik fondsstøtte fra A. P. Møllerfonden, Augustinus Fonden og Odder Kommune. Gennem det seneste år har museet arbejdet videre med idriftsættelsen, herunder opbygget diskrete og tidstypiske afskærmninger og installeret en moderne, men skjult, el-motor, som indtil videre bliver vores trækkraft (på sigt håber vi at få den gamle motor fra 1910 i spil igen).