Odder Museum

Museum starter den gamle mølle

09. november 2018

Odder Vand- og Dampmølle har ikke malet korn og mel siden 1955. Torsdag den 22. november 2018 kan derfor blive en historisk dag – hvis alt går vel. Den dag vil Odder Museum nemlig starte den gamle mølle og forsøge, om de kan producere dens gamle varemærke, Stærk Odder Byggryn.

- Og vi indrømmer gerne, at vi er mere spændte end et barn til juleaften. For nylig oplevede vi for første gang, møllen kørte med alle dens maskiner i spil. Larmende maskiner på alle tre etager. For en, der ikke har oplevet den slags før, var det rent ud sagt heftigt! Store hjul af træ og metal i hurtig kørsel, masser af fladremme på kryds og tværs, hvinende maskiner og underlig Storm P-agtig mekanik fra før elektronikkens tidsalder, skriver museet i en pressemeddelelse.

Og nu skal der altså korn på for første gang, siden den gamle møller Jens Jeppesen drejede nøglen om i 1955.

Bag det hele ligger museets drøm om, at de på regelmæssig basis (måske 10-12 gange årligt) kan køre med møllen og lave Stærk Odder Byggryn: Ikke for at tjene penge og komme ind på det nationale detailmarked, som Jens Jeppesen ambition var i gamle dage, men for at fortælle levende historie og skabe store oplevelser for et moderne publikum, både børn og voksne. Vi håber, at mølledagene engang i en nær fremtid bliver en virkelig attraktion ved Odder Museum.

For at nå det mål får de brug for dygtige frivillige. De søger både dem, som har interesse og evner for maskiner og mekanik, men også dem som elsker historie og drømmer om at formidle på en levende, relevant og nyskabende måde.

Kort sagt håber de at bemande møllen igen. Her skal være en møller, et par møllersvende, en bonde eller to, en møllerkone og en pige fra gården, som kan koge byggrød til en stor forsamling. I kulisserne bliver der plads til dem, som kan hjælpe til med at få både maskinerne og arrangementerne til at køre på skinner.

Hvis du synes det lyde interessant at være med i et nyt møllelaug og en gruppe af frivillige, som skal være med til at virkeliggøre den drøm sammen med museets personale, så vil de meget gerne invitere dig med til den historiske begivenhed torsdag 22. november klokken 17:00.

På dagen kommer Henrik Højer Nielsen fra Dansk Motor- og Maskinsamling. Henrik er ekspert i gammelt maskineri, og meningen er, at vi skal lære af ham og suge til os af hans viden. Med os vil også være John Grøndahl fra virksomheden 3G, som er ekspert i arbejdsmiljø og sikkerhed. Hans funktion er at udarbejde procedurer for, hvordan man sikkert betjener de forskellige maskiner og færdes i møllen med publikum, når den er i drift. Netop det er et af hovedformålene denne aften. Tanken er at holde de to kapaciteter knyttet til projektet, så du som ny frivillig får en god oplæring i det gamle møllerihåndværk og bliver tryg ved at være end del af det nye team.

På samme måde vil museet senere sørge for, at der bliver gode rammer for at lære mere om formidlingshåndværket. Som en del af Moesgaard Museum har de nogle rigtig spændende forudsætninger for netop det. De frivillige vil selvfølgelig også blive klædt rigtig godt på, hvad angår mølleriets historie og betydning gennem tiderne – også her har museet virkeligt gode forudsætninger. Vi vil med andre ord gøre alt, hvad vi kan, for at skabe de bedst mulige rammer for det nye møllelaug, herunder også besøge andre møller (og møllelaug) fx på Moesgaards Skovmølle eller ved en af møllerne på Samsø.

Måske hørte du i sidste uge tidligere museumsinspektør Lise Andersens spændende foredrag om møllernes udvikling fra håndværk til industri. Hvis du gjorde, så ved du, at Odder Vand- og Dampmølle er en meget speciel, og i dag desuden meget sjælden, type mølle: Nemlig den type, som repræsenterer overgangen fra håndværk til industri. Ikke en fabrik, men altså bestemt heller ikke en traditionel vandmølle. Den er sin egen – et sted lige midt imellem. Derfor repræsenterer den også et meget vigtigt kapitel i historien, ikke bare om møllerne, men også om Hads Herred og Danmark i andelstiden.

Og nok så vigtigt. Der er ingen andre steder i Danmark, hvor publikum kan opleve sådan en mølle i drift. Det er Odder Museums drøm at skabe den mulighed, og vi håber, I sidder nogle derude, som kunne tænke sig at være med som frivillige.

Forud for begivenheden torsdag den 22. november er der lagt meget arbejde. For et par år tilbage blev alle møllens maskinerne gennemgået og renoveret af en autoriseret møllebygger. Det skete dels af hensyn til maskineriets bevaring og dels med henblik på netop den idriftsættelse med formidlingsformål, som starter nu. Restaureringen fik fondsstøtte fra A. P. Møllerfonden, Augustinus Fonden og Odder Kommune. Gennem det seneste år har museet arbejdet videre med idriftsættelsen, herunder opbygget diskrete og tidstypiske afskærmninger og installeret en moderne, men skjult, el-motor, som indtil videre bliver vores trækkraft (på sigt håber vi at få den gamle motor fra 1910 i spil igen).

Alt det og mere til, kan du høre nærmere om den 22. november, hvor fokus især ligger på det praktiske, dvs. at starte møllen og kører med maskinerne med korn på systemet. Vi begynder klokken 17:00 og forventer at arbejde i møllen til ud på aftenen. Museet bliver vært for lidt godt at spise og drikke for de kommende frivillige.
Vi vil understrege, at arrangementet den 22. november er eksklusivt for dem, som er interesseret i at høre mere om at være med i vores nye møllelaug – og dermed blive en del af et spændende og anderledes historisk formidlingsprojekt. Er det dig? så kontakt museumsinspektør Klaus Markmann Jensen på kmj@moesgaardmuseum.dk eller ring og meld dig til arrangementet den 22. Det kan du gøre på telefon 86540175 i museet i åbningstid.