Christianslund Teglværk i Odder

Ny bog om teglværker i Odder og på Samsø

28. november 2018

Den 3. december udkommer fjerde bind i serien Danmarks Teglværker. Det behandler 24 historiske teglværker i Odder og Samsø Kommuner. Det er forfattet af Verner Bjerge, Jacob Hanquist Petersen og Poul Anton Sørensen. Seriens første tre bind har behandlet i alt 129 historisk kendte teglværker i Horsens, Fredensborg, Hørsholm og Hedensted Kommuner. 

Danmarks Teglværker - Odder og Samsø giver en indledende oversigt over teglets og byggeriets historie i de to kommuner. Dernæst fortælles historien om de enkelte teglværker, deres ejere og arbejdere illustreret med billeder og kort. Teglværkernes historie er nært forbundet med byggeriets historie, men hvor meget af teglbyggeriets kulturarv er bevaret, så er teglværkerne stort set forsvundet uden at efterlade sig andet end mærker i landskabet og måske et stednavn.

Omslaget på bogen Danmarks Teglværker
Omslaget på bogen Danmarks Teglværker: Odder og Samsø Kommuner

Teglværkernes blomstringstid i Odder og Samsø kommuner er sidste halvdel af 1800-tallet, hvor begge områder oplevede stor vækst i befolkning, erhverv og byggeri. Odder var egentlig en landsby og ikke en købstad; men byen udviklede sig så stærkt i denne periode, at den lige så godt kunne være blevet købstad. Odder blev centrum for Hads Herred med tinghus, politi, apotek, teknisk skole, hospital, egne aviser og nye virksomheder inden for handel, håndværk og industri.

Bag serien står Teglværksinitiativerne i Danmark, en kreds af institutioner og foreninger engageret i bevaringen af teglindustriens kulturarv. Serien er udgivet af Museum Sønderjylland, Cathrinesminde Teglværk.

Bogen sælges hos Odder Museum og kan fås gennem boghandelen. Man kan også bestille den direkte hos forlaget i Museum Sønderjylland på hath@msj.dk