Odder får Danmarks første turistguide af 100 pct. bæredygtige materialer

08. marts 2019

Odder VelkomstGuide 2019 er et såkaldt "Cradle-to-Cradle"-certificeret produkt, hvilket betyder, at tryksagen er så ren, at den endda kan plantes i haven og indgå som kompost i det naturlige økosystem. Trykfarverne er plantebaserede, og papir er fra bæredygtigt skovbrug og bionedbrydeligt.

"Vi vil selvfølgelig aldrig opfordre til at smide guiden direkte i naturen, men skulle det ske, vil den forsvinde på biologisk manér helt uden at efterlade skadelige kemikalier eller tungmetaller. Naturen har stor betydning for turismen i vores område, og selvfølgelig er det vigtigt at passe godt på den. Derfor er det oplagt for os at benytte os af muligheden for at udgive en velkomstguide med verdens højeste miljøcertificering. Et lille, men vigtigt skridt i retning af bæredygtig turisme," siger turistchef i VisitOdder, Helle Berthold Rosenberg.

Det er første gang, en dansk turistorganisation lancerer en turistguide af 100 pct. bæredygtige materialer. Samtidig med Odder udgiver også VisitHorsens et tilsvarende miljøvenligt katalog.

Guiden udkommer i et handy format og indeholder 100 sider med fortællinger, flotte billeder og information om aktiviteter, oplevelser, arrangementer i Odder og omegn. Ligesom sidste års udgave bliver den tilgængelig flere end 100 steder, fx overnatningssteder, spisesteder og andre steder, hvor turisterne naturligt kommer. Lokale kan også finde inspiration til hyggelige dagsture i nærområdet.Trykkeri har verdens højeste miljøcertificering


Selv om vi i Danmark er verdensmestre i at genanvende pap og papir, efterlader selv de mest miljøvenlige tryksager på markedet i dag et restprodukt på 25 procent, som indeholder skadelige kemikalier og tungmetaller, og som derfor skal opmagasineres på depoter.

VisitOdder samarbejder derfor med danske KLS PurePrint om at skabe dette års velkomstguide med tanke på miljøet. KLS PurePrint er et af bare tre trykkerier i verden med verdens højeste miljøcertificering og bliver anbefalet af Danmarks Naturfredningsforening.

Samtidig bliver oplaget øget i år for at imødekomme en stigende efterspørgsel.

"Sidste sommers flotte vejr gav ikke kun mange solskinstimer, men også talrige turister. Det kunne vi mærke på efterspørgslen af velkomstguiden, som blev revet væk. I år hæver vi derfor oplaget fra 13.000 til hele 24.000 eksemplarer," siger turistchef Helle Berthold Rosenberg og fortsætter:

"Vi er glade for, at folk har lyst til at besøge os og benytte sig af vores tilbud, for Odder har noget for enhver smag og unikke oplevelser, som bør være på enhver bucket-list."


Fakta


Odder VelkomstGuide 2019 er et "Cradle-to-Cradle"-certificeret produkt. Det betyder, at produktet er garanteret bæredygtigt trykt - 100 pct. biologisk nedbrydeligt og helt fri for skadelige kemikalier og tungmetaller.

Det betyder også, at VisitOdder i forbindelse med udarbejdelsen har genbrugt jordens ressourcer i en naturlig cirkulær proces uden skadeligt affald, som er giftigt for mennesker eller miljø.

Cradle-to-Cradle-certificering er verdens strengeste miljøcertificering og garanterer, at et produkt hverken forurener eller bruger jordens begrænsede ressourcer, men derimod indgår i naturens egen cyklus. Det sikrer også, at de trykte produkter produceres under så miljøvenlige forhold som muligt.

Nogle af områdets mest populære steder og attraktioner, som er beskrevet i den nye turistguide, er den bilfri ø Tunø, Økologiens Have, Fru Møllers Mølleri, Hou og Saksild Strand.