Banner for Alkohol uge 40

Odder Kommune sætter fokus på alkohol

01. oktober 2021

I uge 40 sætter vi igen fokus på vigtigheden af at hjælpe borgere med et overforbrug af alkohol. Odder kommune er en del af den landsdækkende alkohol kampagne fra Alkohol & Samfund ”Flere end du tror – alkoholproblemer rammer alle”

140.000 danskere er afhængige af alkohol, men kun 17.000 er i behandling hvert år. Samtidig drikker knap 600.000 danskere mere end Sundhedsstyrelsens anbefalinger. Hvilket betyder, at 1 ud af 5 har en øget risiko for at blive afhængige.

Kender du med at man har en bekymring for en person i sin omgangskreds, hvor man flere gange har tænkt tanken at han/hun måske drikker lidt for meget? Jeg kan godt forstå at det kan være meget følsomt og grænseoverskridende, at spørge ind til, men jeg mener at vi skal turde at bekymre os og vise omsorg for hinanden. Hvis man formår at spørge forstående og omsorgsfuldt ind til denne person er du allerede med til at nedbryde tabuet om alkoholproblemer. Vis personen at du ved at det kan være svært at erkende at der kan være behov for hjælp og støtte og lad være med at fordømme.

Du kan måske hjælpe personen med at få kontakt til Forebyggelse & Rusmidler, hvor der kan tilbydes anonyme samtaler. Du er også altid velkommen til at ringe og få en uforpligtende samtale med en af rusmiddelkonsulenterne.

Misbrugskonsulenter fra Forebyggelse & rusmidler

10 typiske kendetegn ved en person som drikker for meget

  1. Har svært ved at stoppe efter få genstande, helt holde op med at drikke eller nedsætte sit forbrug.

  2. Forbruget stiger over en længere periode, for at få den samme effekt. Derfor kan den der drikker ofte drikke mere end andre.

  3. Prioriterer sine handlinger og tid efter, om han eller hun kan drikke alkohol.

  4. Drikker alkohol selvom han eller hendes forbrug skader personen selv eller de nærmeste.

  5. Drikker alkohol i det skjulte. Han eller hun gemmer måske flasker rundt omkring og minimerer, hvor meget de drikker, når de taler om det.

  6. Får blackouts. Blackouts betyder, at man ikke kan huske begivenheder fra, da man var beruset.

  7. Drikker alkohol alene. Når man drikker alene, er det ikke længere for det sociale, men for udelukkende at opleve effekten af alkohol.

  8. Drikker alkohol for at dulme følelser. Hvis den der drikker, bruger alkohol som ”beroligende medicin” mod stress, søvnløshed, bekymring osv.

  9. Bliver aggressiv eller irriteret, når samtalen handler om alkohol og samtaler om alkohol fører til skænderier.

  10. 10. Finder på undskyldninger for at drikke alkohol.

6 ud af 10 pårørende handler på deres bekymring, hvis en de har nær, drikker for meget. Jeg håber at du vil være med til at bryde tabuet om alkohol.

Du kan læse mere om Forebyggelse & Rusmidlers mange tilbud til både, børn, unge, familier og voksne på hjemmesiden:

www.odder.dk/fogr

Eller ring og få en uforpligtende samtale på tlf.: 87 80 35 05-

Kilde: Alkohol og samfund samt udtagelser Line Andersen Unge og Rusmiddel konsulent i Odder kommune.

Hør hvad du kan få hjælp til i Odder Kommunes, Forebyggelse & Rusmidler, og se hvor de bor

Line fra Odder Kommunes., Forebyggelse & Rusmidler, fortæller om hvad de kan hjælpe med og se hvor vi bor. Videoen afspilles på Youtube
Videoen afspilles på Youtube