Business Region Aarhus logo

Odderfirma er med på Folkemøde

Når 12 østjyske kommuner i Business Region Aarhus tager til Folkemøde på Bornholm, er det for at sætte dansk fødevareerhverv på dagsordenen, fordi de både er en stærk eksportvare og kan bidrage til løsninger på globale udfordringer som sult og klima. Østjylland er netop et epicenter i den danske fødevareklynge. Knold & Top A/S fra Odder er med.

Big Business i at løse verdens udfordringer?
”Jeg glæder mig til, at jeg på Folkemødet skal præsentere en innovativ fødevareløsning. Udvikling af fødevarer og afgrøder er noget, der i høj grad kan påvirke verden. Og derfor er det vigtigt, at vi viser, hvad Østjylland – og Odder - kan,” siger Uffe Jensen, borgmester i Odder Kommune.

Knold & Top dyrker en hvidblomstrende raps, som kræver mindre sprøjtning end gul raps. Dermed er det mere nænsomt overfor bierne. Samtidig har den hvidblomstrede raps færre bitterstoffer. Rapsen indgår sammen med en række andre østjyske produkter i en eksport’elet, som bliver lavet af Michelin kokken Per Mandrup. Den bliver tilberedt under et debatarrangement på Folkemødet, som Business Region Aarhus inviterer til. Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen deltager i et panel sammen med en investeringsekspert og en repræsentant fra Landbrug & Fødevarer.

I flere år har Business Region Aarhus skabt debat på Folkemødet.
”I år sætter Østjylland spot på nogle af de virkelig stærke bud på bæredygtig fødevareproduktion fra Østjylland og ikke mindst, hvordan vi holder fast i udviklingen af nye fødevarer, som står stærkt i konkurrencen internationalt og samtidig kan være med til at brødføde en sulten verden uden at sætte dybe spor på klimaet. Mens nogle af fødevareløsningerne syder i gryden, tager vi en debat, ” siger formand for Business Region Aarhus, Jan Petersen, der også er borgmester i Norddjurs Kommune.

Samarbejde giver fordel
”Netop bæredygtighed, innovation og kvalitet bliver de emner, vi skal tale om under debatarrangementet, fordi fødevarebranchen er dygtig til at tænke i den retning. Vi har en helt særlig konkurrencefordel i at dyrke et stærkt samarbejde mellem virksomheder, forskere og myndigheder,” siger Jan Petersen
Østjylland er epicenter i den danske fødevareklynge og står for 33 procent af den danske fødevareeksport.
I eksport’eletten indgår produkter også produkter fra Arla, Danish Crown, kål, en ny grøntsag, hamp, gær og meget mere – og alle er eksempler på innovative fødevarer fra Østjylland.

Fakta:
I Business Region Aarhus bor 1 mio. østjyder, 316 byrådsmedlemmer, 12 borgmestre og 33 folketingsmedlemmer. Samarbejdet består af Hedensted, Horsens, Odder, Skanderborg, Samsø, Aarhus, Silkeborg, Favrskov, Norddjurs, Syddjurs, Randers og Viborg kommuner. Tilsammen udgør de det største vækstområde uden for hovedstaden. Østjyske virksomheder står for 33 procent af dansk fødevareeksport. 37 procent af eksporten fra Østjylland er fødevarerelateret.

Følg Business Region Aarhus på #ØstjyllandforDK #DKfood.