Stor åbning af letbanen i Aarhus efter sommerferien

Måske har du set Letbanen suse af sted i det nordlige Aarhus? Allerede nu er der gang i testkørslerne, og de fortsætter hen over sommeren på skinnerne fra Aarhus H til Skejby.

Men 23. september bliver den første mulighed for at komme med ombord. Sensommer-lørdagen er nemlig udnævnt til Letbanens officielle åbningsdag. Og på åbningsdagen bliver der gode muligheder for at prøve Danmarks første letbane.

I uge 48 bliver det også muligt at køre på strækningerne Aarhus-Odder

Åbning i etaper
Ifølge den forventede opstartsplan kommer Letbanen til at åbne med tre afgange i timen på strækningen fra Aarhus H til Universitetshospitalet i Skejby. Fra den 29. oktober er det planen, at Letbanen accelererer til fuld drift med op til otte afgange hver time mellem Aarhus H og Skejby.

I uge 48 bliver det også muligt at køre på strækningerne Aarhus-Odder og Skejby-Lisbjerg. Der er planlagt fuld drift til Lisbjerg fra dag ét. Letbanen til Odder derimod åbner med én afgang i timen og kører med fuld drift fra årsskiftet.

I februar 2018 begynder Letbanen at køre til Grenaa. Her åbner også strækningen Lystrup-Lisbjerg, og dermed vil samtlige 110 km letbane være i drift. I begyndelsen kører Letbanen med én afgang i timen til og fra Grenaa. Fra uge 13 i 2018 forventes der udvidet til fuld drift på alle strækninger, dog med undtagelse af strækningen mellem Ryomgård og Grenaa. Her vil den planlagte halvtimesdrift i myldretiden på hverdage først kunne ske i fjerde kvartal af 2018, når infrastrukturen er fuldt opgraderet.

Tidskrævende godkendelser

Forsinkelsen i forhold til den oprindeligt forventede åbning skyldes især, at det har taget længere tid end ventet at få godkendt de næsten 3.000 sikkerhedsdokumenter, som er påkrævet for at køre letbane i Danmark. Samtidig har de nødvendige sikkerhedstest af det samlede letbanesystem været mere tidskrævende end planlagt.

– Men når man tænker på, at Danmarks første letbane er et komplekst milliardprojekt spredt over 110 km og fire kommuner, som vi har arbejdet på i fire år, synes jeg, at godt tre måneders forsinkelse er til at leve med, siger Claus Rehfeld Moshøj, direktør i Aarhus Letbane.

Ændringer i bybusplan afventer

Bybusserne ændrer ikke køreplan, før Letbanen er i drift på strækningen mod Odder i begyndelsen af december. Erstatningsbusserne vil fortsætte i perioden frem til åbningen mod Odder og Grenaa.

De regionale busruter 100 og 202, som er tilpasset efter den nye letbane, ændrer derimod køreplan ved det ordinære køreplanskifte 25. juni 2017.

Vidste du...

... at Letbanens perroner bliver forskellige?

… at nogle perroner får en ”hattehylde”?

… at det bliver nemt at parkere cyklen?

… at du kan checke ind og ud på alle perroner?

… at ledelinjer viser vejen på de nye perroner?