Et 10. skoleår med sammenhold og udfordringer

- Vi snakker alle sammen på tværs af klasserne, det er det gode ved 10. Klassecentret. Siden vi startede har vi fået nye venner. Nogle af dem vidste vi hvem var i forvejen fra Parkvejen, men der snakkede man ikke så meget sammen på tværs af klasserne. Det gør vi her fordi vi ikke er så mange. Det er helt vildt fedt og hyggeligt, siger Maria Johansen og Line Hermansen fra 10. Klassecentret i Odder.

Klassecentret i Odder har dette skoleår 48 elever. De fleste af dem vælger et 10. skoleår fordi, de gerne vil forbedre sig fagligt eller fordi de er i tvivl om, i hvilken retning de skal. I 10. klassecentret har de mulighed for at give fagligheden én over nakken, imens de finder ud hvilken ungdomsuddannelse der passer perfekt til dem.

- Mange har fordomme om 10. klasse. Nogle gange så føler jeg, at jeg skal forsvare det. Nogle siger for eksempel, at man ikke laver noget her. Men jeg gider altså ikke forsvare det. Jeg har det godt her og jeg lærer en masse, siger elev Mikkel Mørk.

Fremtidsplaner
10. klasse er et skoleår, hvor der også meget fokus på, hvad der skal ske næste år. Dog er der en rum tid til, at eleverne skal søge ind på en ungdomsuddannelse, derfor fylder det ikke ret meget lige nu. Men det betyder ikke, at de ikke har gjort sig nogle tanker om fremtiden. 

- Jeg vil gerne noget med IT. Måske være IT-supporter og hjælpe andre med det de ikke selv kan finde ud af. Eller måske arbejde i en elektronisk butik, siger Mikkel Mørk.
- Jeg vil gerne starte mit eget firma, altså være iværksætter. Jeg arbejder lidt på en webshop sammen med en kammerat lige nu, siger Daniel Nielsen.
- Jeg vil gerne være børnesygeplejerske, siger Maria Johansen.
- Jeg vil gerne noget med kommunikation og med sprog. Gerne tysk eller engelsk, siger Line Hermansen.

Fællesskab i fritiden
Selvom de unge er rigtigt glade for hverdagen i 10. klassecentret, så går de, efter eget udsagn, heldigvis ikke i skole døgnet rundt. I fritiden er de rigtigt gode til at finde sammen om forskellige aktiviteter.         

- Efter skole er vi rigtigt gode til at vente på bussen sammen eller spise en pizza og en is nede i byen. Når vi kommer hjem, så er det bare mest hygge og afslapning med vennerne og computerspil og serier, siger Line Hermansen og Daniel Nielsen.
- Vi er også rigtigt gode til at holde vores egne privatfester. Der kommer altid en masse fra 10. klasse og nogle ude fra. Vi holdte faktisk én i lørdags og den skal helt sikkert gentages, siger Mikkel Mørk.

Hvis I havde ét ønske
Hvis I kunne ønske én ting for ungdommen i Odder, hvad skulle det så være? I må ønske lige hvad I vil.

 - Altså hvis det er helt frit, så ville det være mega fedt med en gokart-bane. Så kunne alle mødes dér og køre og hygge sig. Og så skulle man ikke helt til Aarhus, siger Mikkel Mørk.
- Jeg er enig med Mikkel. Det kunne være fedt med et konkret sted, hvor man kunne mødes. Lidt ligesom gokart, altså noget som både er for piger og drenge. Så skulle man ikke mødes til pizza altid, siger Line Hermansen.
- Eller et trampolinland, siger Maria Johansen.