Jobcenteret på rådhuset

Voksenlærlinge på programmet i jobcenteret

20. april 2021

I takt med at både foråret og samfundet er begyndt at vågne igen, er efterspørgslen efter arbejdskraft også steget. Det mærker man i Odder Kommunes jobcenter, hvor man har rygende travlt med at matche jobs med ledige. Et af de områder, man især har fokus på, er voksenlærlinge, og i den forbindelse kan virksomheder i og omkring Odder forvente et opkald inden for den nærmeste fremtid – et opkald, der gerne skulle munde ud i et møde efterfølgende.

”Vi har lavet en aftale med et firma, som skal hjælpe os med at få møder på plads med virksomheder i forhold til at ansætte voksenlærlinge. Det er et mål – både for os og på landsplan – at opkvalificere arbejdsstyrken, og det ordningen med voksenlærlinge en god mulighed for,” siger Marianne Jensen, der er afdelingsleder i Jobcenter Odder.

Lokalt kendskab hjælper

Noget tyder på at ordningen allerede er et hit – i hvert fald hjælper jobcenteret ugentligt med at matche en ledig med en plads som voksenlærling. Og en af de helt store fordele i det arbejde er det lokale kendskab, siger Bjarne Brændbyge, der er virksomhedskonsulent i jobcenteret.

”Det hjælper selvfølgelig at Odder er en lille kommune, så alle kender alle. Men mange af os i jobcenteret er lokale – flere af os er født i Odder – så vi har jo et indgående kendskab til virksomhederne. Samtidig er virksomhederne gode til både selv at henvende sig og til at være åbne, når vi kommer med borgere, som vi gerne vil have i job,” siger han.

Indsats udenfor kommunen

Det er næppe nogen hemmelighed at især håndværkerne har travlt for tiden. Derfor bliver det også især de virksomheder, der kan vente besøg i forbindelse med indsatsen for voksenlærlinge. Og indsatsen er ikke begrænset til Odder, fortæller Bjarne Brændbyge.

”Vi kommer jo ikke udenom at Odder er en pendler-kommune, og derfor kontakter vi også virksomheder i Horsens, Skanderborg og det sydlige Aarhus. Og så ender vores møder faktisk også tit med at vi får lavet en aftale om mere end voksenlærlinge – det kunne jo være at samme virksomhed manglede en i fleksjob til at slå græs eller rydde lidt op. Så møderne er rigtig vigtige,” siger han.

I Jobcenter Odder håber man, at indsatsen, der efter planen starter i maj, kan give 25 pladser til voksenlærlinge.