Dyngby

I Dyngby er der hjerte, historie og hav.

Vi er en lille landsby med en meget blandet befolkning. Vi nyder naturen, havet og livet i den rolige og hyggelige landsby. 

Første gang man møder bynavnet Dyngby er i 1203. Betydningen af bynavnet henviser stednavneforskere til forleddet "dynge", som dels kan betyde sammenklumpet eller nedgravet. Så Dyngby kan betyde "byen med de nedgravede huse" eller "byen, hvor husene ligger sammenklumpet".

Meget taler for den sidste udlægning af betydningen af navnet, da beskrivelser af Dyngby fra 17-1800 – tallet fortæller, at man kunne gå byen rundt ved at hoppe fra tag til tag.

I 1700- tallet var Dyngby fæstegods ejet af conferenceråd Cordsen, efterkommer af den rige købmand Cordsen fra Horsens. Conferenceråd Cordsen ejede en del gårde i Bjerager Sogn og samtlige 15 gårde i Dyngby. At Cordsen ejede Dyngby, var fæstebøndernes held, da Cordsen ikke havde brug for bønder til hoveri, så bønderne i Dyngby var fri for de trælsomme hoveridage og kunne koncentrere sig om at passe deres gårde i stedet.

I Dyngby lå i 1500-tallet Dyngby Kirke, som optræder i regnskabet for kirkens landehjælp 1524 og 1529. I 1936 rejstes en sten til minde om kirken. Der har også være skole i Dyngby.

Vi har et lokalråd, et byfestudvalg og et bylaug. I 2017 var vi med i projektet GentænK Landsbyen som en del af Aarhus 2017. Vi arbejdede med borgerbudgettering. Et projekt, der skabte sammenhold i byen og endte med, at vi bl.a. har to havkajakker, som byens borgere kan bruge. Sammen lavede vi også et keramisk livhjul, som kan ses ved indgangen til byen. Mange af byens borgere har bidraget til værket. 

Byens nyere historie er også beskrevet i et hæfte, som blev udarbejdet i forbindelse med projektet.