Helpii er en række videoer som formidler sundhedsinformation og træningsøvelser på en let tilgængelig måde, via animations og ”virkeligheds”- billeder.
Helpii hjælper dig, så du kan holde dig sund og stærk hver dag.
Helpii er en hjælp både for dig som borger, og i formidlingsopgaven for sundheds- og plejepersonale
Se videoen - Før du søger om hjælp Klik her
Videoen forklarer, hvordan du søger hjælp, og hvad vi som kommune gerne vil bede dig om.
Du kan også kontakte borgerforløb på tlf. 87803700, hvis du har spørgsmål.
Se videoen - Før du søger nødkald Klik her
Dette kursus er til dig, der gerne vil vide, hvad du selv kan gøre, for at blive ved med at være tryg i hverdagen.
Kurset giver dig nogle enkle redskaber. Vær indstillet på, at det kræver en vedholdende indsats med øvelserne. Men så mærker du også forskellen.
Du skal altid tale med din læge, hvis du er i tvivl om dine problemer er forbundet med sygdom. Her kan du også få undersøgt mulige årsager til problemet, og få lagt en plan for eventuel behandling og træning.
Se videoen - Før du søger rengøring Klik her
Dette kursus er til dig, der gerne vil vide, hvad du selv kan gøre, for at opretholde en aktiv hverdag uden andres hjælp.
Kurset giver dig nogle enkle redskaber, som du kan bruge i hverdagen når du skal gøre rent. Vær indstillet på at det kræver en vedholdende indsats med øvelserne. Men så mærker du også forskellen.
Du skal altid tale med din læge, hvis du er i tvivl om dine problemer er forbundet med sygdom. Her kan du også få undersøgt mulige årsager til problemet, og få lagt en plan for eventuel behandling og træning.
Se videoen - Før du søger om bind eller ble Klik her
Oplever du at det kan være svært at styre tissetrangen? Eller er du utæt når du nyser, griner, hoster eller hopper?
Du kan selv gøre en aktiv indsats for at slippe af med problemerne.
Kurset giver dig en række råd og øvelser, som har hjulpet mange. Vær indstillet på at det kræver en tålmodig indsats. Er du vedholdende vil du tydeligt mærke en forbedring.
Tal altid med din læge, hvis du er i tvivl om dine problemer er forbundet med sygdom.
Er dine problemer med vandladningen opstået inden for de sidste to måneder, skal du kontakte lægen.
Se videoen – Aktiv Hverdag Klik her
Øvelserne hjælper dig, så du fx kan blive ved med at gøre rent, snøre sko, lægge ting på plads i skabet eller vaske dit hår.
Alle øvelserne har formålet, at du skal kunne klare dig selv, så lang tid som muligt. Du træner både din smidighed, fleksibilitet og styrke – primært i din overkrop.
Hvis du har nogle restriktioner fra din læge eller fysioterapeut, skal du naturligvis overholder dem.
Oplever du smerte i forbindelse med træningen, skal du tale med en læge eller fysioterapeut.
Din sikkerhed er vigtig. Du skal bruge en stol og en stabil støtte. Øvelserne i denne video foregår ved stolen og er både siddende og stående.
Find et sted i rummet, hvor du kan lave øvelserne sikkert. Du kan for eksempel sætte stolen ved siden af et bord, som du kan få fat i, hvis du får overbalance. Stil stoleryggen op ad en væg, for at undgå at stole vælter eller skubbes bagud. Du kan også stille stolen med ryggen mod et hjørne, hvor du kan bruge de to vægge som støtte.
Tag et par sko på, der sidder godt fast på dine fødder, eller træn med bare fødder.
Se videoen – Træn 5 minutter om dagen Klik her
Videoen giver dig en introduktion til øvelsesprogrammet og viden om, hvordan du laver øvelserne på en sikker måde.
I det efterfølgende kapitel bliver du præsenteret for 10 forskellige varianter af rejse-sætte-sig øvelsen, som du kan vælge i mellem.
Derefter kommer kapitlet med selve øvelsesprogrammet. Det er dette program, du skal lave så ofte som muligt, og gerne dagligt.
Øvelsesprogrammet styrker dine benmuskler, udfordrer din balance og får din puls op. Det er tre vigtige elementer, hvis du ønsker at bibeholde en aktiv hverdag. Du får dermed lettere ved at rejse dig op og sætte dig ned uden hjælp, gå på trapper, gå ind og ud af bilen eller gå en tur med dem, du holder af.
Se videoen – Bedre balance Klik her
Det er vigtigt at træne både kondition, muskelstyrke og bevægelighed regelmæssigt for at mindske risikoen for sygdom. Men det er også meget vigtigt, at du træner din balance. En god balance gør det lettere at klare hverdagens gøremål og øger sandsynligheden for, at du ikke falder, hvis du glider eller snubler.
Dette kursus indeholder fem balanceøvelser, som du kan lave hjemme. Øvelserne er inspireret af "Specific Training According to BaLance Evaluation (STABLE)", som er en systematisk metode til genoptræning af balance, der er udviklet af fysioterapeut og forsker Kasper Søndergaard.
Din sikkerhed er vigtig, når du laver balanceøvelser. Stil dig med ryggen tæt på et hjørne med en stol foran dig. Så kan du støtte, hvis du får overbalance. Tag et par sko på, der sidder godt fast på dine fødder, eller træn med bare fødder.
Se videoen – Undgå fald Klik her
Falder du af og til - eller er du bange for at det kommer til at ske? Så se med her.
Du kan nemlig selv gøre en aktiv indsats, for at minimere risikoen for at falde. Dette kursus henvender sig til dig, der gerne vil have mere viden og konkrete redskaber til selv at forebygge fald.
Kurset giver dig nogle enkle redskaber. Vær indstillet på at det kræver en vedholdende indsats med øvelserne. Men så mærker du også forskellen.
Du skal altid tale med din læge, hvis du er i tvivl om dine problemer er forbundet med sygdom. Her kan du også få undersøgt mulige årsager til problemet og få lagt en plan for eventuel behandling og træning.
Se videoen – Spis dig til mere energi og styrke Klik her
Det du spiser og drikker, kan hjælpe dig til at bevare kroppens muskler og styrke.
I denne video får du en introduktion til kurset og hvilket kapitel i kurset, som kan være mest relevant for dig.
Se videoen – Hold på vandet Klik her
Oplever du at det kan være svært at styre tissetrangen? Eller er du utæt når du nyser, griner, hoster eller hopper? Så se med her.
Du kan selv gøre en aktiv indsats for at slippe af med problemerne.
Kurset giver dig en række råd og øvelser, som har hjulpet mange. Vær indstillet på at det kræver en tålmodig indsats. Er du vedholdende vil du tydeligt mærke en forbedring.
Tal altid med din læge eller med kontinensmedarbejderen i din kommune, hvis du er i tvivl om dine problemer er forbundet med sygdom.
Er dine problemer med vandladningen opstået inden for de sidste to måneder, skal du kontakte lægen.
Se videoen – Holdt tæt Klik her
Dette kursus henvender sig til dig, der oplever problemer med vandladningen eller gerne vil forebygge det. Det kan fx betyde at du drypper, eller at du har svært ved at styre, hvornår du skal tisse. Det kan også være svært at komme af med vandet.
Kurset består af en række simple øvelser, som har hjulpet mange mænd. Vær indstillet på, at det kræver en tålmodig indsats. Er du vedholdende, vil du tydeligt mærke en forbedring.
Tal altid med din læge eller med kontinensmedarbejderen i din kommune, hvis du er i tvivl om dine problemer er forbundet med sygdom. Her kan du også blive undersøgt nærmere og få en plan for eventuel behandling og træning.
Se videoen – Sund tarm Klik her
Du kan selv gøre en aktiv indsats for at forebygge og afhjælpe afføringsproblemer.
Søg altid læge, hvis din afføring har skiftet i konsistens i mere end 14 dage uden en åbenlys årsag, ved blod i afføringen, vægttab, slim i afføringen, nedsat appetit, mavesmerter eller smerter forbundet med tømning.