Ny CO2-beregner hjælper med at indfri klimamål

06-12-2022

Odder Kommune har investeret i en ny CO2-beregner, så det fremover bliver lettere at opgøre CO2-aftryk fra kommunens indkøb.

Den nye udmærker CO2-beregner fra KMD udmærker sig ved at automatisere CO2-regnskaber og tydeliggøre, hvor skoen trykker klimamæssigt.  

Med den nye beregner er det muligt at lave et samlet og automatiseret regnskab. Den kobler fx reelle indkøbsdata med varernes CO2-aftryk. På den måde får man en præcis udregning af ens klimaaftryk liter for liter eller kilo for kilo, hvilket gør regnskabet meget præcist.

Vi kan fremover bedre beregne konsekvensen af vores indkøb

- Tidligere var det vanskeligt at beregne konsekvens af de indkøb, som Odder Kommune foretog udefra. Fx var det vanskeligt at gennemskue, hvor stort et CO2-aftryk indkøb af computere havde. Fremover kan vi langt bedre gennemskue, om vi kan hjælpe med at indfri målene i vores klimaplan ved at fx at købe computere, der er produceret et andet sted eller mere klimavenligt, forklarer Kim Malchau, der er digitaliserings- og Indkøbschef i Odder Kommune.

Kim Malchau Digitaliserings- og Indkøbschef
Kim Malchau

- På sammen måde kan vi også måle CO2-aftrykket på de fødevare som kommunen indkøber. Hvad vil det fx betyde for klimaregnskabet, hvis vi oftere erstatter oksekød med kylling eller vegetarkost, fortæller Kim Malchau.

Fællesindkøb Midt har indgået aftale om den nye beregner

Beregneren er udviklet på rigtige data fra fire kommuner, herunder Samsø Kommune. Resultatet af CO2-beregneren er så lovende, at de øvrige medlemskommuner af Fællesindkøb Midt, Hedensted, Horsens og Odder, også har valgt at indgå aftale om CO2-beregneren.

- CO2-beregneren fra KMD giver os retvisende klimaregnskabsdata med afsæt i forbruget af styk, liter eller kilo i stedet for omkostninger til køb af enheder. Ved hjælp af en virkemiddelberegner er det muligt at lave cost-klimabenefit-analyser, når vi skal prioritere indsatser. Og prioritere skal vi, for det ikke kun er jordens ressourcer, der er knappe, men også kommunekassernes,” siger Jesper Langkjær, udbuds- og indkøbschef for Fællesindkøb Midt.