Odder med i ny samkørselstrend

22-12-2022

Der kan være langt til skole eller arbejde, hvis man ikke har en bil. Samtidig kører de fleste biler rundt med kun én person, hvilket belaster klimaet og giver trængsel i myldretiden. Men samkørsel kan være med til at løse problemerne.

Af den grund har Odder Kommune indgået en aftale med nabogo. Dermed kan alle borgere samt dem, der pendler ind og ud af kommunen, bruge appen nabogo til at koordinere samkørsel.

Odder Gymnasium viser vejen

Johan, Signe og Christian - tre nye brugere fra Odder Gymnasium.

"Jeg sparer en del, da jeg får et tilskud. Det lyder for godt til at være sandt – men, det er jo sandt!" Det siger Johan (billede t.v.), som ofte har andre elever med i sin bil via nabogo.

Efter to besøg fra nabogo er eleverne på Odder Gymnasium godt i gang med at køre sammen. De bruger appen til at finde ud af, hvem der bor i nærheden og skal samme vej til gymnasiet. Samtidig deler de udgifterne til benzin via en fast kilometerpris og automatisk overførsel af penge, når turen er slut. De første 10 km. er gratis.

Netop økonomi er et væsentligt parameter for unge samkørere, for et inflationsramt ungdomsbudget kan være stramt. Signe (på billedet) betaler allerede månedligt for den kollektive transport. Og fordi det for hende ikke koster noget at køre med nabogo, kombinerer hun samkørsel og bus: "Det (nabogo, red.) er smart, da jeg kan samkøre med god samvittighed, fordi betalingen er klaret. Ellers ville det være dyrt, da jeg i forvejen bruger 400 kr./md. på buskort.

Sikkerhed er også en fordel, for flere elever blaffer normalt, men oplever, at det er utrygt, når man ikke ved, hvem man kører med. Dét ved man, når det er planlagt samkørsel med personlige profiler.

Brugere i Odder Kommune

Tallene taler deres tydelige sprog: Der er allerede gang i samkørslerne i, til og fra Odder Kommune. Pr. 20. december 2022 ser det sådan ud:

  • 75 chaufførprofiler, dvs. faste, udbudte ture. Heraf starter 50 i Odder Kommune, mens resten starter i andre steder og kører ind i kommunen.
  • 113 liftagenter søger efter ture på bestemte ruter og tidspunkter

Et tilbud til alle

Odder Kommune har indgået kontrakt med nabogo, gældende fra 1. april 2022. Det betyder, at alle kan bruge appen uden gebyrer og reklamer – og at alle virksomheder, uddannelsesinstitutioner, landsbyer og foreninger kan kontakte nabogo på bl.a. kontakt@nabogo.com og høre om, hvordan man kan samarbejde om at udbrede samkørsel lokalt.

Om nabogo

Den danske startup nabogo leverer en digital løsning og adfærdsforandringer via lokale partnerskaber til pt. 30 danske kommuner. Nabogos app er udviklet specielt til samkørsel i hverdagen og er integreret med kollektiv transport, fx ved at Rejseplanen viser nabogo-lift.

Læs mere på Nabogos hjemmeside