Kvashegn ved skole indviet

10-06-2022

Et nyt kvashegn blev opført ved skolen i Vestermarken. Det er et af de 21 kvashegn der bliver opført på skolerne i Skanderborg og Odder Kommune. I alt bliver der opført 1,2 kilometer kvashegn til gavn for insekter, smådyr, miljø og klima.

Kvashegnene er begyndt at brede sig i hele Odder Kommune, og fredag formiddag var ingen undtagelse. Her var 3.Y fra Vestskolens afdeling i Vestermarken nemlig troppet op for at fylde de første grene, kviste og blade i skolens nye kvashegn.

Med til indvielsen af hegnet var også Ditte-Marie Thejsen, som er formand for Udvalget for Børn og Skole. Og hun havde en opfordring med til børnene.

”Fortæl alle, I kender om kvashegnene, så kan det være at de tænker mere over at genbruge affald eller måske slå græsset lidt mindre til gavn for biodiversiteten. Et kvashegn kan nemlig alt muligt – det kan lave haveaffald om til læ, det kan blive en bolig for dyr og insekter og det kan skabe læring, nysgerrighed og udvide horistonter,” lød det fra hende inden hegnet blev fyldt.

Mere Natur – Mindre Affald

Hegnene, som ny skyder op i hele kommunen, er et projekt, som er blevet til i samarbejde med RenoSyd, der er affaldsselskab for Odder og Skanderborg kommuner. Her arbejder man målrettet med at gøre affald til værdi, så direktør Annemette Fuglsang tilsluttede sig Ditte-Marie Thejsens opfordring.

”Sig det til jeres forældre, bedsteforældre og alle andre, I kender i Odder. Vi bruger mange ting og det skaber meget affald, og kloden kan ikke blive ved med at holde til det. Derfor er et hegn som det her vigtigt – det kan nemlig tage noget af haveaffaldet. Så de skal komme herned med haveaffaldet i stedet for at køre det på genbrugspladsen,” sagde hun.

1,2 kilometer kvashegn

Indvielsen af hegnet var et led i et projekt, som Renosyd har startet i samarbejde med Odder og Skanderborg kommuner, og de cirka 50 meter hegn ved skole i Vestermarken bliver en del af i alt 1,2 kilometer kvashegn på tværs af de to kommuner.

Projektet er støttet af Nordisk Ministerråd under deres program for naturbaserede løsninger ift. udfordringen med ressourceknaphed.

TV2 Østjylland besøgte Vestermarken i forbindelse med at det første skolekvashegn blev opsat i Odder

Danmarks Vildeste Kommune

Odder Kommune er også tilmeldt konkurrencen Danmarks Vildeste Kommune med kvashegnsprojektet. Her indgår skolekvashegnene som en del af projektet. Læs mere her: 

Lav dit eget kvashegn

Har du planlagt en tur på genbrugspladsen med grenaffald? Hvorfor ikke i stedet putte det i et skolekvashegn eller lav dit helt eget kvashegn til glæde for miljø og biodiversitet.