Danmarks største kvashegn i Odder er 200 meter langt og rummer 100 ton dødt ved. Alt sammen til glæde for insekter, smådyr, miljø og klima.
Der er en tendens til at biodiversitet er lig pollen og nektar. Så vi arbejder meget fokuseret på at skabe fokus på hvad sten og dødt ved har af afgørende virkning, når vi vil standse tilbagegangen af arter.
Kvashegn på skoler i Odder og Skanderborg
Derfor lå det lige til højrebenet af etablere kvashegn på skolerne i Odder og Skanderborg Kommuner eftersom at det lokale affaldsselskab Renosyd har udfordringer med særligt stigende mængder haveaffald. Så nu etableres der hele 1,2 km lokale kvashegn på skoler og højskoler.
Nordisk Ministerråd giver fondsmidler til projektet
Nordisk Ministerråd giver fondsmidler til projektet, der bliver udarbejdet undervisningsmateriale og en forskergruppe fra Aarhus Universitet undersøger effekten af kvashegn med henblik på national udbredelse.
Borgere i Bjerager laver kvashegn
Men projektet stopper ikke her. Både lokalråd, grundejerforeninger og private er i gang med opsætning af hegn med hjælp fra kommunerne og Renosyd.
Målet er at, hvis ikke hver borger, så hver grundejerforening og hver landsby kan håndtere deres eget kvas. Fra i år kører Odder Kommunes driftsfolk i hvert fald ikke mere afklip på genbrugsstationen, det håndteres lokalt.
Tanja Marie Asp er Odder Kommunes projektleder mht. biodiversitet. Hør hende fortælle mere om projekt kvashegn:
Videoen afspilles på Youtube