Skolerne i Odder og Skanderborg laver 1 km kvashegn

05-05-2022

Kickoff på projekt Mere Natur – Mindre Affald.

Nu skal skolerne i Odder og Skanderborg Kommuner have deres egne kvashegn. I alt bliver der opsat næsten 1 km hegn til glæde for biodiversiteten.

Kvashegnene ved skolerne skal udover at kunne håndtere det lokale grenafklip og kvas også bidrage til skolebørnenes læring om dyr, planter og menneskets samspil med naturen.

De første hegn bliver sat i jorden før sommerferien.

Kickoff på projekt Mere Natur – Mindre Affald

Til kickoff-møde om projektet var der samlet skolefolk, eksperter på området plus folk fra Renosyd, Skanderborg og Odder Kommuner.

Direktør for Renosyd, Annemette Fuglsang
Direktør for Renosyd, Annemette Fuglsang, fortalte på mødet i Økologiens Have om hvordan haveaffald kan ende med at være til gavn for mere biodiversitet.

Forskere fra Aarhus Universitet følger projektet

Forskere fra Aarhus Universitet vil følge projektet nøje. Skulle man være i tvivl om et kvashegn betyder noget for biodiversiteten, så satte seniorforsker og biolog, Beate Strandberg det på plads. Hun kunne nemlig fortælle efter at have undersøgt det 30 år gamle kvashegn i Økologiens Have:

- Her er en større tæthed af humlebireder end set noget andet sted. 

Fra affald til værdi

Med initiativet er Renosyd det første affaldsselskab, der i stor skala bruger kvashegn som metode til at nedbringe mængden af haveaffald. Kunderne kan allerede fra denne sommer aflevere deres haveaffald i et af de 23 kvashegn, der etableres i løbet af maj og juni måned i år.

Kvashegnene gør det tydeligt, at vi arbejder med at forandre affald til værdi. På genbrugspladserne skal alt haveaffald transporteres væk og bearbejdes, hvilket belaster klimaet. Fylder vores kunder det i stedet i et kvashegn, så kan vi behandle det som den naturressource, det er.

Projektet er blot et led i vores arbejde med at vende udviklingen for den stigende mængde affald, som hver borger producerer. I Skanderborg og Odder er tallet 876 kg affald pr. borger i 2021, hvoraf ikke mindre end 134 kg er haveaffald.

Mere Natur – Mindre Affald støttes af EU og Nordisk Ministerråd.

Danmarks største kvashegn

Kickoff-mødet blev afholdt i Økologiens Have i Odder. Så deltagerene besøgte selvfølgelig Danmarks største kvashegn, der ligger lige ved siden af haven.

I denne dronevideo kan du se længden på kvashegn:

Billede af Danmarks største kvashegn
Videoen afpilles på Youtube