Flere turister end før corona

31-10-2022

På trods af nedlukninger, der i 2020 og 2021 ramte turistbranchen på landsplan hårdt, har Odder, Horsens og Hedensted kommuner aldrig haft flere overnatninger.

De tre kommuner får tilsammen en tredjeplads målt på procentuel vækst og bibeholder dermed den flotte placering, som lokalområdet har haft siden 2021. Det viser friske tal fra Danmarks Statistik.

Mængden af overnattende turister fra både ind- og udland, der vælger at lægge turen forbi Destination Kystlandet, er støt stigende. Det viser friske tal fra Danmarks Statistik. I 2022 har der indtil videre været 799.200 overnatninger i lokalområdet. Det er en stigning på 17 procent, og dermed er Odder, Horsens og Hedensted kommuner, der tilsammen udgør Destination Kystlandet, procentuelt den tredje mest vækstende feriedestination i Danmark. Samtidig er det en fortsættelse på en positiv tendens fra de sidste to år, også selvom 2020 og 2021 stod i coronaens tegn, fortæller Helle Berthold Rosenberg, direktør ved Destination Kystlandet, som varetager turismen i Odder, Horsens og Hedensted kommuner.

- Det, vi ser, er, at der simpelthen er flere, som vælger Destination Kystlandet til, og som nyder godt af vores unikke oplevelser, som for eksempel FÆNGSLET, og områderne ved Saksild, Juelsminde, Gudenåen, Det Østjyske Øhav og Vejle Fjord, der alle er særligt populære, siger Helle Berthold Rosenberg.
Sommersæsonen i juni, juli og august er især travl, og i år er ingen undtagelse. I årets sommersæson var der 539.820 overnatninger i Destination Kystlandet svarende til 67,5 procent af alle overnatninger i 2022 indtil videre.

Særligt camping hitter

I juni, juli og august 2022 var der 238.396 overnatninger på campingpladserne i Destination Kystlandet. Dermed er camping den mest populære overnatningsform i området. I 2019 var der 175.168 overnatninger på campingpladserne i sommermånederne. Dermed er der en stigning på 36 procent, og niveauet er en del højere, end før corona.
Feriehuse er næst efter camping den mest populære overnatningsform i Destination Kystlandet. I juni, juli og august 2022 var der 153.157 overnatninger i områdets feriehuse. Tallet var 160.564 i 2019, og til trods for, et fald på fem procent, skal man ikke læse for meget ind i det, forklarer Helle Berthold Rosenberg.

- Feriehuse differentierer sig fra andre overnatningsformer ved, at udbuddet svinger mere fra år til år. Det er jo ejerne af feriehusene, som tager stilling til, om de vil udleje. Hvis de selv ønsker at bruge huset en del af sommeren, eller blot ikke ønsker at udleje et enkelt år, betyder det selvfølgelig, at turister må benytte sig af en anden overnatningsform i området, siger hun.
Der er da også meget, der tyder på, at det er udbuddet nærmere end efterspørgslen, der har indflydelse på udsvingene i tallene.

- Vi har de seneste år oplevet, at alt er udsolgt i sommermånederne. Firmaerne, der udlejer husene på ejernes vegne, efterspørger faktisk derfor, at flere sommerhusejere udlejer deres feriehuse. Det gør de, fordi de oplever en stabil, høj efterspørgsel, forklarer Helle Berthold Rosenberg.
Hotellerne får også flere overnatninger end i 2019. Med 91.766 overnatninger i de tre sommermåneder mod 79.180 overnatninger i 2019, er der en stigning på 16 procent.
Horsens Kommune står med 56.758 overnatninger for 61,8 procent af hotel-overnatningerne i Destination Kystlandet i sommersæsonen.

Rude Strand

Tiltrækker turister fra nær og fjern

Overnatningstallene dækker over turister, der kommer fra både ind- og udland, fortæller Helle Berthold Rosenberg.
- Fra udlandet er det især tyskere, hollændere og nordmænd. Men der kommer også rigtigt mange danskere fra hele landet til Destination Kystlandet, og det er vi også meget glade for. For uanset om turisterne kommer fra udlandet eller andre steder i Danmark, betyder det jo, at de kommer og bruger penge her, som ellers ville blive brugt andre steder. De penge betyder, at erhvervslivets står stærkere og får nogle udviklingsmuligheder, som også er til stor gavn for alle borgere, der bor her, siger Helle Berthold Rosenberg.

Tal specifikt for Odder Kommune

Der er en stigning i overnatningstallet fra januar til august fra 2019 til 2022 i Odder. Der er i alt kommet 37% flere overnatninger. Den største stigning er sket i antal på camping, hvor der er sket en stigning på 82%, men der har også været en vækst i antallet af overnatninger både i lystbådehavnene og i feriehusene.

Den største andel af væksten kommer fra, at der er kommet flere danskere. Der er i alt kommet ca. 55.000 flere danske overnatninger i perioden januar til august 2022 sammenlignet med samme periode i 2019. ( Der er kommet ca. 13.000 flere udenlandske overnatninger).