Nej tak til røg, snus, nikotinposer og alkohol i idrætslivet

31-08-2023

Siden august 2022 har idrætslivet arbejdet for et sundere foreningsliv uden nikotin og alkohol. I uge 36 skydes den nye kampagne i gang, hvor idrætsanlæggene i fællesskab bakker op, og siger: ”Tak fordi du ikke drikker alkohol foran vores børn og unge” og ”Her er vi fælles om et røg- og nikotinfrit idrætsliv”.

Fremover vil foreningsmedlemmer og besøgende på Odders idrætsanlæg blive mødt af skilte med glade børn og unge, som venligt frabeder sig røg, snus, nikotin samt alkohol.

Et partnerskab mellem Odder Kommune, DGI, Fælles om ungelivet, Idrætsrådet og Kræftens Bekæmpelse har arbejdet sammen med idrætsanlæggene samt inviteret foreningslivet ind for at skabe sunde rammer for børn og unge, så de kan gå til idrætsaktiviteter uden at blive mødt af røg, snus, nikotin og alkohol.

Skiltene med venlige henstillinger er nu på fire anlæg: Spektrum Odder, Hou Hallen, Ørting Hallen og Hundslund Hallen.

"Det er blevet nogle rigtig flotte plakater med vigtige budskaber. Nu håber jeg, at det bliver godt modtaget og efterlevet, så børn under 18 år kan dyrke idræt uden at blive udsat for nikotinprodukter og alkohol," siger Claes Jensen, der er formand for Folkeoplysningsudvalget og medlem af Kultur- og Fritidsudvalget i Odder Kommune, 

Kampagnen ønsker ikke at skabe forbud, og alle foreninger i Odder Kommune har derfor været inviteret ind til en dialog og dermed også fået mulighed for at bidrage til indsatsens udfald. Nogle foreninger har valgt at deltage i dialogmøderne og nogle har taget imod et tilbud omkring en nikotin- og alkoholworkshop for deres instruktører og medlemmer.

"Jeg er glad for, at der bliver sat fokus på især røg- og nikotin. At vi sender et signal viser, at det ikke hører til i forbindelse med idræt. Og jeg ved det har lagt op til nogle gode snakke om brugen af nikotinprodukter," fortæller Michael Jacobsen, halinspektør i Ørting Hallen.

Rygning og alkohol har det med at smitte blandt børn og unge, og derfor er håbet, at kampagnen kan være med til at få flere til at støtte op om indsatsen, så foreningslivet bliver et sundt miljø med gode rollemodeller.

Fakta om nikotin og alkohol

Data omkring alkohol i foreningslivet i Odder, oplevet fra de unges synsvinkel.

I 2021/22 var tallet for unge, der ALDRIG har oplevet, at der bliver drukket alkohol i forbindelse med deres fritidsaktivitet (søjle 1) og i 2022/223 (Søjle 2) tallene er faldet over en bred kam, hvilket betyder, at flere unge oplever, at der bliver drukket alkohol i forbindelse med deres fritidsaktivitet:

21/22

22/23

7. klasse: 74%

7. klasse: 70%

8. klasse: 75%

8. klasse: 69%

9. klasse 73%

9. klasse 65%

Unge (gymnasie): 36%

Unge: 28%