Alvorlige cykelulykker sker oftest i kryds

16-06-2023

Når cyklister kommer alvorligt til skade, sker der oftest i kryds. I Odder Kommune bliver der nu sat fokus på problemet.

Hver gang vi vælger cyklen i stedet for bilen, er der en række positive effekter forbundet med det. Det giver cyklisten god motion og hjælper med at reducere trængslen på vejene og forureningen fra trafikken.
Desværre er der alt for mange cyklister, som kommer til skade på cykelturen. Nye tal viser, at i perioden 2018 til 2022 er 2.890 cyklister blevet dræbt eller er kommet alvorligt til skade i trafikken, og 1.943 af dem kom til skade i krydsulykker. Det svarer til, at to ud af tre alvorligt tilskadekomne cyklister kom til skade i et kryds.

Odder Kommune deltager igen i år med kampagnen ”Brug 2 sek. mere” i samarbejde med Rådet for Sikker Trafik. Mange krydsulykker kunne nemlig undgås, hvis blot cyklisten og bilisten orienterede sig et øjeblik mere, og det er det centrale budskab i kampagnen.

Fra den 12. juni til 2. juli vil der være plakater og asfaltgrafikker med opfordringen til cyklister og bilister om ”Brug 2 sek. mere” i nærheden af kryds i Odder Kommune.

"I bytrafik sker to ud af tre alvorlige ulykker med cyklister i kryds, og med kampagnen "Brug 2 Sek. Mere” opfordrer vi derfor til, at både cyklister og bilister orienterer sig lidt bedre og er særligt opmærksomme på andre trafikanter i krydset," siger Mathias Hjorth Frederiksen, projektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Gode råd til cyklister og bilister

Til cyklister:

  1. Undgå at have hørebøffer på eller kigge på mobilen, når du kører igennem et kryds.
  2. Hold øjnene åbne og orienter dig grundigt i krydset, før du kører videre.
  3. Vær opmærksom på, at bilisterne måske ikke ser dig, og pas ekstra på.

Til bilister

  1. Sørg for at orientere dig ekstra grundigt, når du skal svinge i et kryds.
  2. Vær opmærksom på, at cyklister kan være svære at se, og tænk over, hvor de kan være henne.
  3. Hold øjnene åbne og undgå at blive forstyrret af mobiltelefonen eller andet i kabinen.

Dræbte og alvorligt tilskadekomne cyklister fordelt på politikredse, 2017-2021

Fra 2018 til 2022 blev 1.943 cyklister dræbt eller kom alvorligt til skade i krydsulykker på landsplan. I bytrafik er det 7 ud af 10 dræbte eller alvorligt tilskadekomne cyklister, hvor ulykken skete i et kryds, mens det uden for byzoner var halvdelen, som kom til skade i et kryds.

I Østjyllands Politikreds, som Odder Kommune hører under, skete der 216 ulykker i kryds i byzone.