Lad bilen stå efter festen – også dagen derpå

19-06-2023

Sommeren byder traditionelt på mange fester og festivaler og dermed også mange høje promiller. Det får nu Odder Kommune og Rådet for Sikker Trafik til at opfordre til, at man lader bilen stå, når man har drukket – nogle gange også dagen derpå.

Når du hen over sommeren kører på vejene i Odder Kommune, vil du af og til møde et gult skilt i vejsiden, der ligner en af politiets alkometre, hvor der står “Klar til et pust?”.

Det er Odder Kommune, som sammen med Rådet for Sikker Trafik og en lang række andre kommuner står bag budskabet. Det skal få bilisterne til at tænke over, om de skal køre hjem fra den middag, fest eller festival, som de måske er på vej til.

For ud over, at det er risikabelt at køre, hvis man har drukket alkohol, så risikerer man også at blive stoppet i en af politiets mange sommer-spritkontroller. Det kan betyde, at man må vinke farvel til kørekortet, hvis promillen er for høj. Sidste sommer sigtede politiet flere end 1.400 personer for spritkørsel alene i juni, juli og august.

De 94 blev sigtet i Østjyllands politikreds, viser tal fra Rigspolitiet.

Pas også på dagen derpå

I en ny undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik, svarer 8 % af bilisterne, at de inden for det seneste år har kørt bil dagen efter en ”våd” aften, selvom de var i tvivl om, hvorvidt de stadig havde for meget alkohol i blodet til at køre lovligt.

Værst ser det ud blandt de 18-24-årige, hvor hele 29 % svarer, at de inden for det seneste år har kørt bil dagen efter en våd aften, selv om de var i tvivl om, hvorvidt de stadig havde for meget alkohol i blodet til at køre lovligt.

- Er du det mindste i tvivl om din promille – også dagen derpå – så bør du ikke køre bil. Hvert år mister mennesker livet i spritulykker, der kunne have været undgået. Det er en tragedie for den enkelte og deres familie, og vi bør alle være med til at forebygge den her slags ulykker ved at lade bilen stå, siger Morten Wehner, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Se tallene per region:

Har du inden for det seneste år kørt bil efter en ”våd” aften, selv om du var i tvivl om, hvorvidt du stadig havde for meget alkohol i blodet til at køre lovligt? Andel der svarer ja:

 • Hovedstaden: 7 %
 • Midtjylland: 6 %
 • Nordjylland: 7 %
 • Sjælland: 10 %
 • Syddanmark: 9 %
 • Gennemsnit: 8 %

(Kilde: repræsentativ undersøgelse blandt 2.176 bilister gennemført af Rådet for Sikker Trafik og Epinion i foråret 2023)

Gode råd:

 • Planlæg din aften på forhånd, så du ved, hvordan du kommer sikkert hjem, hvis du skal drikke.
 • Hvis du er vært for en fest, så sørg for at have alkoholfrie øl og drinks til dine
  gæster, der er i bil.
 • Vær opmærksom på, at det også kan være farligt at køre bil dagen efter en fest eller middag, hvor du har drukket meget. Er du i tvivl, så lad bilen stå til langt op på næste dag.