Stenrev bliver til virkelighed

13-06-2023

Der er store smil hos folkene i Stenrevsgruppen Hou, som nu kan se deres drøm om et bedre havmiljø blive til virkelighed.

En gruppe af havglade mennesker har gennem et par år lagt flere hundrede timers frivillig indsats i arbejdet med at få etableret livgivende, kystnære stenrev i havet omkring Hou.

Stenrevsgruppen har lavet et kæmpe forarbejde, der har omfattet alt fra havundersøgelser og lovgivning til fondsansøgning og samarbejde med lokale foreninger, landmænd og andre hav-interesserede.
Arbejdet bar frugt, og en foreløbig kulmination kom i starten af året, hvor Velux Fonden besluttede at bevilge 3,9 millioner kroner til projektet.

En gruppe af havglade mennesker har gennem et par år lagt flere hundrede timers frivillig indsats i arbejdet med at få etableret livgivende, kystnære stenrev i havet omkring Hou. Stenrevsgruppen har lavet et kæmpe forarbejde, der har omfattet alt fra havundersøgelser og lovgivning til fondsansøgning og samarbejde med lokale foreninger, landmænd og andre hav-interesserede. Arbejdet bar frugt, og en foreløbig kulmination kom i starten af året, hvor Velux Fonden besluttede at bevilge 3,9 millioner kroner til projektet. Nu går det helt konkrete arbejde med at lægge sten i havet i gang, og om et par uger vil de to første af i alt tre planlagte stenrev være etableret.  Stenrevene skal være med til at give bedre livsbetingelser for havplanter og -dyr, og erfaringerne med at etablere stenrev er rigtig gode. Så snart der er sten, kommer der ret hurtigt liv, fordi planter har noget at sætte sig på, og småfisk har noget at gemme sig ved. Flere steder i landet er man i gang med lignende projekter, og Stenrevsgruppen i Hou har udvekslet erfaringer med andre  stenrevsprojekter og har desuden et samarbejde med Aarhus Universitet for at sikre, at stenrevene etableres, så man får mest muligt ud af de midler man har til rådighed. Det unikke ved stenrevsprojektet i Hou er, at det er båret 100% af lokale, frivillige kræfter, og folkene bag håber, at projektet kan inspirere andre til at gå i gang med lignende natur-fremmende projekter og tiltag.
Mere end 2000 tons sten skal blive til tre nye kystnære stenrev i havet omkring Hou. Tre af initiativtagerene nyder synet og glæder sig over at flere års frivillig indsats nu bliver til virkelighed. Arbejdet med udlægningen af sten starter d. 12. juni og forventes at tage et par uger.

Nu går det helt konkrete arbejde med at lægge sten i havet i gang, og om et par uger vil de to første af i alt tre planlagte stenrev være etableret.

Stenrevene skal være med til at give bedre livsbetingelser for havplanter og -dyr, og erfaringerne med at etablere stenrev er rigtig gode. Så snart der er sten, kommer der ret hurtigt liv, fordi planter har noget at sætte sig på, og småfisk har noget at gemme sig ved.

Søren Bojer Kristensen, Erik Hviid og Keld Linaa Jørgensen har været med helt fra starten, da idéen om at etablere stenrev ved Hou blev født for ca. 3 år siden. Initiativet er udsprunget fra Hou Fællesforum, og stenrevsgruppen består udelukkende af lokale, frivillige kræfter.
Søren Bojer Kristensen, Erik Hviid og Keld Linaa Jørgensen har været med helt fra starten, da idéen om at etablere stenrev ved Hou blev født for ca. 3 år siden.
Initiativet er udsprunget fra Hou Fællesforum, og stenrevsgruppen består udelukkende af lokale, frivillige kræfter.

Flere steder i landet er man i gang med lignende projekter, og Stenrevsgruppen i Hou har udvekslet erfaringer med andre stenrevsprojekter og har desuden et samarbejde med Aarhus Universitet for at sikre, at stenrevene etableres, så man får mest muligt ud af de midler man har til rådighed.

Det er firmaet Vesta Fjord, der står for selve udlægningen, og de er nu ankommet til Hou Havn, hvor de har lagt til med prammen "MUK II" og slæbeskibet "Camilla Fjord". MUK II kan laste 160 tons sten ad gangen og gå ind på så lavt vand, at stenrevene kan etableres kystnært, hvilket giver gode betingelser for, at der hurtigt kommer både plante- og dyreliv på de nye stenrev.
Det er firmaet Vesta Fjord, der står for selve udlægningen, og de er nu ankommet til Hou Havn, hvor de har lagt til med prammen "MUK II" og slæbeskibet "Camilla Fjord".
MUK II kan laste 160 tons sten ad gangen og gå ind på så lavt vand, at stenrevene kan etableres kystnært, hvilket giver gode betingelser for, at der hurtigt kommer både plante- og dyreliv på de nye stenrev.

Det unikke ved stenrevsprojektet i Hou er, at det er båret 100% af lokale, frivillige kræfter, og folkene bag håber, at projektet kan inspirere andre til at gå i gang med lignende natur-fremmende projekter og tiltag.

Video

Video om stenrev ved Hou
Klik på billedet for at se videoen. Filmen afspilles på YouTube