Husene i Odder er blandt de grønneste i Danmark

31-10-2023

Husene i Østylland er de mest energieffektive i hele landet. Favrskov er Danmarksmester, skarpt forfulgt af Odder og Skanderborg.

På de næste pladser kommer i øvrigt Horsens og Silkeborg. Husejerne i disse kommuner er dermed forrest i den grønne omstilling og sparer stort på varmeregningen og udledningen af CO2.

Tænketanken Cevea har i samarbejde med Dansk El-Forbund lavet en undersøgelse af energimærkninger og varmekilder for 109.000 huse og rækkehuse, der er solgt i alle landets kommuner fra 2020-2022.

Et energimærke viser, hvor meget energi der skal til at varme en bolig op. Energimærket viser, hvor energieffektiv boligen er, og vil derfor også afspejle, hvor dyr den er at varme op. En bolig kan få energimærke A til G, hvor A er bedst, og G er dårligst.

Huse får et godt energimærke, hvis opvarmningskilden er billig og husene er godt isolerede og i god stand. De billigste varmekilder er fjernvarme og varmepumper.

Velisolerede østjyske huse giver gode energimærkninger

Analysen viser, at det er husene i de østjyske kommuner, der er de mest energieffektive i hele landet. Der er ingen kommuner, der slår Favrskov, Odder og Skanderborg, når det kommer til husenes stand og isolering. Her er Favrskov igen Danmarksmester, tæt forfulgt af Odder og Skanderborg Kommuner på anden- og tredjepladsen.

Kløverbakken i Odder

Kikker man dybere ned i tallene, viser analysen, at en stor andel af husene i Favrskov (79 pct.), Odder (85 pct.) og Skanderborg (80 pct.) har fjervarme eller varmepumpe. Mange huse med billige varmekilder er altså også en del af forklaringen på de flotte energimærker.

”De flotte energimærkninger i Østjylland viser tydeligt, hvad der skal til, når det kommer til den grønne omstilling af vores huse. Vi skal have koblet flere huse på grønne opvarmningskilder, og så skal vi energirenovere de huse, hvor isoleringen er mangelfuld og varmen siver ud af revner og sprækker ved døre og utætte vinduer. Husene i Favrskov, Odder og Skanderborg Kommune er blandt de mest energieffektive i hele Danmark. Andre steder, hvor huspriserne er meget lave og indkomsterne små, er der brug for mere målrettet økonomisk støtte til energirenovering,” siger Asbjørn Sonne Nørgaard, direktør i Cevea.

Du kan læse hele undersøgelsen på cevea.dk