Dosispakket medicin på vej frem

20-02-2024

Vidste du, at du kan få din medicin fra apoteket, pakket og klar i små poser? Det hedder dosispakket medicin og der er flere fordele ved det.

Hvis du får medicin på daglig basis, kan du sikkert genkende et af de her eksempler – eller måske begge to. Din medicintype har ændret sig, og nu har du medicin stående som du ikke kan bruge. Du skal på en overnatning og skal pakke flere forskellige æsker med medicin i tasken, selvom du kun skal bruge et par piller.

Den slags bøvl er der faktisk en løsning på – dosispakket medicin. Som du kan se på billedet herover, så er det små plasticposer med medicin, hvor din daglige dosis for de næste 14 dage er pakket på forhånd. Det er mere sikkert, det er nemmere at have med og det frigiver ressourcer i sygeplejen.

”Vi har allerede mange borgere, der bruger dosispakket medicin, og som er glade for det. Og vi ved godt at overgangen kan føles lidt svær – de fleste er jo vandt til at vi kommer og hjælper med medicinen – men langt de fleste borgere oplever at det her er både nemmere og mere fleksibelt. Og så hjælper vi naturligvis i starten,” siger Sabine Krieger, der er SOSU-assistent og medicinansvarlig i Odder Kommune.

Vi er med dig hele vejen

Ud over hjælpen fra Sabine og hendes kolleger, så er der også mulighed for digital hjælp. For eksempel kan man få en opbevaringskasse, som giver lyd, hver gang du skal tage din medicin. Trykker du ikke ”ok” og bekræfter, at du har taget den, går der en alarm hos sygeplejen og så kontakter de dig. Så selvom du selv skal tage din medicin, bliver du ikke overladt til dig selv – og medicinen er faktisk mere sikker på den her måde.

”Medicinen bliver pakket af en robot, som jo får den præcise dosis at vide. Det betyder, at man er sikker på at få den rigtige medicin på det rigtige tidspunkt – og risikoen for menneskelige fejl er jo næsten helt elimineret. Samtidig bliver prisforskellen udlignet, fordi man jo ikke skal købe mere medicin, end man skal bruge,” siger Louise Hofman Nyholm, der er leder af hjemmesygeplejen.

For ved første øjekast kan det godt virke som om at dosispakket medicin koster lidt mere, men det er kun på den korte bane. Du får nemlig kun den medicin, du skal bruge, og slipper dermed for at købe nyt, hvis din dosis eller præparat skulle ændre sig.

Også en fordel for kommunen

Indrømmet – det er ikke kun for din skyld, at vi synes at dosispakket medicin er en god idé. En kombination af færre hænder og flere opgaver betyder nemlig, at vi som kommune skal være endnu mere opmærksomme på at bruge vores ressourcer klogt.

”I 2030 kommer der på grund af alderssammensætningen til at være 165 færre ansatte i Sundhed og Omsorg i Odder Kommune. På samme tidspunkt kommer der til at være 600 flere ældre over 80 i kommunen. Det betyder at vi skal til at tænke os rigtig godt om i forhold til vores opgaveløsning, så vi får brugt ressourcerne der, hvor der er mest behov for dem. Og det kan dosispakket medicin og anden velfærdsteknologi hjælpe med til,” siger Majbritt Veise Blohm, der er Sundheds- og Omsorgschef i Odder Kommune. 

Hvis du vil høre mere om dosispakket medicin, kan du kontakte din læge eller Odder Apotek.