Flere psykisk sårbare kvitter smøgerne i Odder Kommune

02-07-2024

Hos Forebyggelse og Rusmidler og Vejledning og Mestring har man de seneste tre år haft stor succes med at tilbyde rygestopforløb, som er særligt rettet mod borgere med psykiske lidelser.

Alle, der har prøvet det, er nok enige om at det er rigtig svært at stoppe med at ryge. Men føjer man en eller flere psykiske lidelser til det, så bliver det endnu sværere. Derfor har Forebyggelse og Rusmidler og Vejledning og Mestring i Odder Kommune siden august 2021 målrettet arbejdet med tilbud om hjælp til rygestop til netop borgere med psykiske lidelser og andre sårbare borgere. Det har vist sig at være en rigtig god idé – for eksempel har hele 70 procent af borgerne som har gennemført forløbet opnået at blive røgfri.

”Borgerne har været meget motiverede for at stoppe med at ryge. Og i den her målgruppe er det rigtig svært, især fordi nogle af symptomerne på abstinenser – uro i kroppen, for eksempel – kan minde om symptomerne på noget af det andet, de kæmper med,” siger Bonnie Adolphsen, der er socialrådgiver og rygestopvejleder.
Den faglige viden, som rygestopvejlederne bidrager med, er en stor del af årsagen til projektets succes. Og det har været med til at gøre op med en skævhed i sundhedssystemet, som denne målgruppe ellers godt kan opleve, fortæller Bonnie Adolphsen.

”Vi har mulighed for at tilbyde et forløb, der tager udgangspunkt i borgeren, deres sygdom, hverdag, udfordringer og muligheder. Rygestopvejlederne kender kort sagt til målgruppens problematikker og behov. Derudover tilbyder vi også gratis rygestopmedicin, så der ikke er en ekstra udgift forbundet med det for borgerne,” siger hun.

Lone Damm Dollerup, Bonnie Adolphsen og Jakob Juul Madsen er rygestopvejledere i Odder Kommune
Lone Damm Dollerup, Bonnie Adolphsen og Jakob Juul Madsen er rygestopvejledere i Odder Kommune.

Bedre søvn, bedre kondi og bedre økonomi

Det er dog ikke kun ”os fra kommunen,” der er glade for forløbet. Også borgerne selv har meldt rigtig positivt tilbage – og tilfredsheden med både tilbuddet og rådgiverne ligger på 4,5 ud af 5. Ud over de umiddelbare fysiske gevinster ved rygestop, så giver rygestop en bedre søvn, mere ro i kroppen og et mere stabilt dopaminniveau. Rygestop reducerer symptomerne på angst og depression, og symptomerne bliver mindre, jo længere tid rygestoppet varer. Borgerne fortæller, at de oplever en større frihed samt mere energi og overskud til at tackle de daglige opgaver uden afbrydelser. Nogle borgere har fået frigivet 4-5 timer dagligt, som tidligere blev brugt på rygning, men som nu giver tid til praktik og uddannelse, overskud til socialt samvær, og ro til at klare de daglige opgaver i hverdagen, som kan være svære at håndtere med en psykisk sygdom. Samtidig opleves rygestoppet af borgerne som en stor personlig succes, som giver mod på at lykkes med andre udfordringer i livet.

En af dem, som har været igennem forløbet og oplevet det på egen krop er Lonnie, som har ønsket at vi ikke skriver hendes efternavn.

”Jeg fik en bedre søvn, en bedre kondi – jeg blev ikke lige så nemt forpustet og det gjorde ikke ondt i lungerne at dyrke motion, som det gjorde tidligere. Og det at jeg kunne stoppe, gav mig en viljestyrke og en tro på det – og en bedre økonomi. Der var faktisk penge til hele måneden, og jeg kunne tillade mig at købe nogle ting, som jeg ikke havde råd til før. Det var klart de største plusser: søvn, økonomi og så at jeg vågnede og var glad,” siger hun.

Faktaboks

  • Der har været 57 deltagere gennem forløbet siden august 2021.
  • De havde i gennemsnit røget i 26 år og 63 procent af deltagerne røg ved kursusstart over 20 cigaretter om dagen.
  • Seks måneder efter at forløbet blev afsluttet er 35 procent fortsat røgfri mens 24 procent har reduceret deres forbrug, nogle fra 60 til 4 cigaretter.
  • 60 procent gennemfører hele forløbet.