Stepbænke, armstrækkere og siddende benspjæt er for længst blevet en del af hverdagen på Krogen på Lundevej i Odder. Her har man nemlig taget et nyt værktøj i brug, som hedder DigiRehab. Det er en app, der laver et personligt træningsprogram ud fra den enkeltes behov og evner, og som tidligere har været brugt til at hjælpe ældre borgere. Nu bliver den altså brugt til at træne især borgere med fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse, og selvom det er samme system, så er udgangspunktet et lidt andet.
”Hos de ældre har DigiRehab handlet om at genopbygge tabte færdigheder samt forebygge fald i muskelstyrken, men det er lidt noget andet hos borgerne på vores botilbud. Her har vi fokus på at forebygge et fald i færdigheder ved at vedligeholde deres fysik og styrke de motoriske og balancemæssige funktioner, og det har allerede givet mange positive resultater. Man kan sige at indsatsen her er mere præ-habiliterende end rehabiliterende,” siger Laura Mikkelsen, der er tværgående sygeplejerske i Odder Kommune.
På Krogen er der i øjeblikket seks borgere, som træner med DigiRehab som makker. De har dog også en makker af kød og blod, nemlig Lisbeth Mikkelsen, der er socialpædagog på stedet. Hun arbejder også med træning i sin fritid og har stået for at indføre den digitale træning på Krogen – som nu kører på ottende uge.
”Vi træner typisk 20 minutter et par gange om ugen, og det skaber en enorm glæde – alle griner. Derudover giver det borgerne nogle gode erfaringer, for eksempel lærer armstrækkere at man kan tage fra, hvis man falder, ligesom de træner balancen ved at steppe. Som en sidegevinst, er oplevelsen, at flere beboere har fået større energi og overskud til hverdagen, hvor nogle af beboerne sover mindre i løbet af dagen samt har større overskud til at lave praktiske opgaver med mindre støtte fra personalet. Træningen er populær hos beboerne og de efterlyser selv træning, hvis der er gået flere dage uden,” fortæller hun.
Politikere på træningsbænken
Det er faktisk første gang at DigiRehab anvendes på socialområdet i Danmark. Derfor var udvalget for Sundhed og Voksne – repræsenteret ved formand Finn Thranum og næstformand Claes Jensen – for nylig på besøg på Krogen for at se på brugen af det. Her fik de en snak med Gitte som bor på Krogen og træner med, og fik også mulighed for at prøve træningen på egen krop. Det viser sig at den slags også kan få politikere til at grine – se bare billeddokumentationen i bunden af artiklen – og der var også store roser til både projektet, medarbejderne og borgernes træning.
”Vi har alle skavanker og derfor har vi også set at DigiRehab er en stor succes på ældreområdet. Det at vi nu også kan bruge det på socialområdet også ved at skifte fokus fra det rehabiliterende – altså genoprettende – til det præ-habiliterende – altså det forebyggende – er rigtig positivt og værdifuldt. Og så er det jo fedt at se, at motivationen er der hos borgerne og at det virker for dem,” siger Finn Thranum.
Borgerne på Krogen bliver altså både stærkere og forebygger kommende skavanker. Men spørger man Gitte, der træner på appens sværeste niveau 2-3 gange om ugen, så er det en tredje ting, hun helst vil fremhæve.
”Det allerbedste er, at jeg griner imens,” siger hun med et smil.