Hvad skal vi gøre ved de digitale læringsmiljøer og hvordan får vi pengene til at slå til, hvis flere børn med specialbehov skal inkluderes i folkeskolen? Det er bare et par af de emner, det nye forum ”Sammen om skolen”, som netop er etableret i Odder Kommune, skal diskutere. ”Sammen om skolen” holdt første møde forleden, hvor emnerne var ”Digitale læringsmiljøer” og ”Analyse af specialundervisning i Odder Kommune”.
Ditte-Marie Thejsen, der er formand for Børn og Skole, ser allerede nu store fordele ved samarbejdet i ”Sammen om skolen”.
"Med de meget komplekse udfordringer, vi står med, er der et stigende behov for at se sagerne fra flere vinkler, inden vi træffer politiske beslutninger," siger Ditte-Marie Thejsen.
Hun understreger, at ”Sammen om skolen” stadig er så nyt, at man lige skal finde samarbejdsformen, men hun ser allerede konturen til et givende samarbejde.
"Det er farligt bare at træffe beslutninger ud fra antagelser om, hvad forældre, børn og lærere har brug for, og meningen med forummet er, at vi skal komme bredere rundt, og at de skal komme med klare anbefalinger til os politikere. Det kan jeg kan allerede efter det første møde se, at vi vil få," siger Ditte-Marie Thejsen og fremhæver en rigtig fin og nuanceret snak om digitale læringsmiljøer og digital dannelse.
- Det er jo et super aktuelt og rigtig vigtigt emne, men samtidig et område, hvor det er meget tydeligt, at intet er sort/hvidt – både de analoge og de digitale læringsmidler har fordele og ulemper, siger hun.
For Erik Mønster, der er skoleleder på Vestskolen, er samarbejdet vigtigt for at sikre, at de beslutninger, politikerne tager på skoleområdet, er så bredt funderet som muligt.
- Jeg synes, det er utroligt positivt, at vi nu har fået etableret en lokal afdeling, så vi sikrer, at alle relevante parter - lige fra elever til forældre og ansatte - bliver hørt, inden politikerne træffer beslutninger på skoleområdet … og så politikerne måske endnu tydeligere bakker os op og vil være med til at kommunikere, hvad vi ude på skolerne beslutter som følge af, hvad de vedtager i kommunalbestyrelsen, siger Erik Mønster.
Medlemmerne af ”Sammen om skolen” i Odder er:
- Ditte-Marie Thejsen (Enhedslisten), formand for Børn og Skole.
- Lene Aagaard (Venstre), medlem af Børn og Skole.
- Henrik Josva Schou, skole- og dagtilbudschef.
- Anne Matzen, formand for Odder Fælles Elevråd
- Rune Gaston Borggren, repræsentant for skolebestyrelserne
- Erik Mønster, lokal formand for Skolelederforeningen og skoleleder på Vestskolen
- Frank Larsen, formand for Skanderborg-Odder Lærerforening
- Lise Gammelby, udviklingskoordinator for skole og dagtilbud i Odder Kommune
(Ved første møde deltog desuden borgmester Lone Jacobi (S) og Lone Bay fra BUPL Østjylland) Udvalget kan efter behov suppleres med andre aktører. Det er meningen, at udvalget skal mødes om forud aftalte emner fire gange om året.
Fakta om ”Sammen om Skolen”
”Sammen om skolen” blev lanceret i maj 2021 i et fælles oplæg fra regeringen, Danmarks Lærerforening, Skolelederforeningen, KL, Danske Skoleelever, Skole og Forældre, BUPL og Børne- og Kulturchefforeningen. Ideen var - modsat mange reformer - at give skolen ro og etablere et bredt sammensat forum, hvor vigtige skolerelaterede emner/problemer kan diskuteres, så alle relevante parter bliver hørt, inden politikerne træffer beslutninger på skoleområdet. ”Sammen om skolen” findes på regeringsniveau, men der er efterhånden etableret mange lokale fora med samme navn og formål. Ligesom regeringen er besluttende organ på landsplan, er byråd/kommunalbestyrelser det naturligvis på kommunalt plan.