Perspektiver på omtale i TV2 Østjylland

28-03-2025

Her er Odder Kommunes input til omtalen i TV2 Østjylland torsdag aften. Bemærkninger, der også er sendt til TV2 Østjylland.

I nyhederne de sidste dage har man kunne læse om en konflikt, som Odder Kommune skulle være endt i med Skanderborg Kommune om planerne for et biogasanlæg ved Torrild. ”En kommunal nabokrig,” bliver det beskrevet som. Vi er ikke i krig - hverken med Skanderborg eller andre - men tillader os alligevel at være uenige i dele af dækningen.

I indslaget bliver det blandt andet sagt, at vi ikke har inddraget tilstrækkeligt i Skanderborg Kommune, og at vi ikke har overholdt flere af vores forpligtelser i processen med planlægningen af anlægget. Det sker blandt andet med udtalelser fra en professor emerita i miljøret. 

Du kan læse artiklen her.

Ifølge vurderingen fra vores egne eksterne rådgivere, herunder en ekspert i miljøvurderinger, har vi dog overholdt alle vores forpligtelser for høringer i denne del af processen. Det har vi lavet et notat om, som vi også har sendt til TV2 Østjylland, men som de ikke har valgt at tage højde for. Notatet kan læses herunder:

NOTAT

Vedr. bemærkninger til miljøvurdering af Planforslag for et område til biogasanlæg i Odder Kommune

Odder Kommunes generelle bemærkninger

Odder Kommune vil gerne understrege, at den omtalte miljøvurdering er en miljøvurdering af planer jf. Lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter. Den er udarbejdet på baggrund af, at Odder Kommune har modtaget en ansøgning om lokalplan for et område til biogas.

Odder Kommune har ikke modtaget en ansøgning om et konkret projekt. For muliggørelsen af et konkret projekt udarbejdes en miljøvurdering af det konkrete projekt.

Odder Kommune vil overordnet set gerne understrege, at kommunegrænser ikke er begrænsende ved udarbejdelse af miljøvurderinger. Miljøvurderingen forholder sig til det omkringliggende område uanset kommune.

Nabokommuner høres i processen som berørt myndighed. Ved høring af berørte myndigheder for afgrænsningsnotatet er nabokommuner også hørt som berørte myndigheder. I denne høring modtog Odder Kommune høringssvar. Håndteringen af disse fremgår af afgrænsningsnotatet som er vedlagt som bilag til miljøvurderingen.

Bemærkning fra Ellen Margrethe Basse vedr. lovgrundlag

”Som du kan se af mit vedhæftede notat, så er der tale om en misforståelse af reglerne fra dem, der har udarbejdet miljørapporten. Det er ikke – sådan som det oplyses i miljørapporten på side 40 – planloven, der er bestemmende for, hvad der skal indgå i den strategiske miljøvurdering (SMV) af kommuneplantillægget og lokalplanen. Det er miljøvurderingslovens regler, der her er relevante - og de skal anvendes i overensstemmelse med SMV-direktivets krav.  

Det er miljøvurderingslovens §§ 12 og 13 og lovens bilag 4,  der her er relevant.

Det er derfor også en misforståelse, når rapporten oplyser på side 41, at materialet vedrørende konsekvenserne af kommuneplantillæg og lokalplan kan begrænses til at vedrøre Skanderborg Kommunes landskabsudpegninger, som de er foretaget af Plan- og Landdistriktstyrelsen i 2024.”

Uddrag af miljørapport side 40

”Hensynet til landskabsinteressen i relation til planer og projekter varetages især med hjemmel i planloven, som bl.a. skal sikre en sammenhængende planlægning, der bl.a. medvirker til at bevare værdifulde og sammenhængende landskaber. I kommuneplanlægningen, der følger af Planlovens kapitel 4, skal kommunerne afveje og udpege de landskabelige bevaringsinteresser og værdier.”

Odder Kommunes bemærkninger

Odder Kommune vil gerne understrege at teksten, der henvises til i det pågældende afsnit, udelukkende omhandler Kapitel 9 Landskab og visuelle forhold og ikke miljørapporten i sin helhed.

I afsnittet lovgrundlag refereres der til, at det overordnede hensyn til landskabsinteresser varetages med hjemmel i Planloven. Afsnittet har blandt andet til formål at beskrive den overordnede lovgivning som sikrer at landskabsinteresser varetages. Men miljøvurderingen er udarbejdet på baggrund af krav som fremgår af miljøvurderingsloven.

Odder Kommune vurderer derfor samlet set, at miljørapporten er udarbejdet i overensstemmelse med de relevante lovkrav og giver et fyldestgørende grundlag for den videre planlægningsproces.

Bemærkning fra Ellen Margrethe Basse vedr. udledning af overfladevand

”Når det i miljørapporten antages, at de udfordringer, der følger af at vedtage fysiske planer, (der) vil kunne påvirke overfladevandets tilstand, er det relevant at nævne, at Odder Kommune efter indsatsbekendtgørelsens § 8, der gennemfører vandrammedirektivets artikel 4, ikke kan vedtage fysiske planer, der vil kunne indebære en forringelse af vandets tilstand, og at der er en pligt for kommunen til at forbedre den dårlige tilstand, indtil der opnås en god tilstand i overfladevandet. Den i miljørapporten angivne simple løsning med et regnvandsbassin virker ikke overbevisende.”.

Uddrag af miljørapport side 70:

”Det vurderes muligt at sikre at udledningen fra planområdet ikke forringer tilstanden eller forhindrer målopfyldelse i modtagerrecipient samt nedstrøms recipienter. Dette kan ske ved indarbejdelse af nødvendige renseforanstaltninger, fx i form af regnvandsbassin og/eller anden rensning samt at foranstaltningerne etableres efter BAT, men også under inddragelse af hensynet til recipienternes sårbarhed.”

Odder Kommunes bemærkninger

Det er korrekt, at Odder Kommune har en forpligtelse til at sikre, at fysiske planer ikke fører til en forringelse af overfladevandet, jf. indsatsbekendtgørelsen. Miljørapporten forholder sig til denne problemstilling og angiver, at planen ikke må forringe tilstanden i vandområderne, herunder Assendrup Bæk og nedstrøms recipienter.

Miljøvurderingen forholder sig altså til nedstrøms recipienter herunder Skanderborg Sø.

Af miljøvurderingen fremgår det, at det vurderes muligt at sikre, at udledningen fra planområdet ikke forringer tilstanden samt at der kan indarbejdes nødvendige renseforanstaltninger.

Odder Kommune vurderer derfor samlet set, at miljørapporten er udarbejdet i overensstemmelse med de relevante lovkrav og giver et fyldestgørende grundlag for den videre planlægningsproces.