Formål, mål, midler og tiltag
Formålet med læseundervisningen er at alle børn og unge i Odder Kommune opnår de sproglige kompetencer, herunder læse- og skrive-kompetencer, der er nødvendige for at gennemføre en ungdomsuddannelse og for at deltage i livet som kompetente samfundsborgere.
Målet er at give alle elever gode og motiverende oplevelser med skriftsproget.
I den daglige undervisning er det pædagogiske personale opmærksomme på at følge elevernes skriftsproglige udvikling og særlige opmærksomme på udfordringer, som kræver løbende justeringer i undervisningen. Herigennem tilgodeses alle elevers skriftsproglige udvikling, og eleverne bevarer lysten til at arbejde med både læseforståelse, afkodning, skrivning og stavning.
Midler til derudover at følge elevernes skriftsproglige udvikling er de obligatoriske nationale test, ordblindetest og andre relevante test.
Tiltag: Hvis en lærer har brug for hjælp, vejledning og inspiration, kan læreren bede om en læsesamtale med læsevejleder/ leder. Læsevejlederen kan også invitere til en læsesamtale hvis læsevejlederen bliver opmærksom på resultater der bør drøftes.
Læsevejlederen kan i samråd med læreren vælge at iværksætte særlige træningsforløb eller aftale co-teaching forløb i klassen.
Hvis det drejer sig om indsatser if. ordblindhed, kan man søge inspiration i “ordblindepjecen”.
Resultaterne af såvel de obligatoriske test som andre evalueringsværktøjer inddrages i den årlige klassescreening der drøftes på klassekonferencen hvor ledelsen deltager.
Hvis man som skole har et særligt fokus som man ønsker at lave en indsats i forhold til, kan skabelonen til handleplan anvendes.
